A természetes ásványvizekben – különböző mennyiségben – számos fontos ásványi anyag és nyomelem található oldott állapotban. Lássuk a legfontosabbakat!

Magnézium

Miért szükséges? Az izomműködés fontos eleme. Részt vesz a fehérje- és szénhidrát-anyagcserében, a csontok felépítésében és növekedésében.

Napi ajánlott mennyiség: 300-350 mg; fokozott fizikai terhelés illetve várandósság alatt 450 mg.

Hiánya esetén: izomgörcsök alakulhatnak ki, ingerlékenység, álmatlanság, romlik a koncentrálóképesség; fejfájás, szédülés.

Nátrium

Miért szükséges? Jelentős a szerepe a folyadékháztartás illetve a vérnyomás szabályozásában, és az ingerület-átvitelben.

Napi ajánlott mennyiség: 2 g

Hiánya esetén: gyengeség, émelygés, ájulás, izomgörcs – ezek ritkán fordulhatnak elő, mivel táplálkozásunkkal a szükségletnél általában jóval többet viszünk be belőle.

Kalcium

Miért szükséges? Csontjaink és fogazatunk alkotóeleme.

Napi ajánlott mennyiség: 800 mg

Hiánya esetén: nő a csontritkulás kialakulásának kockázata; tetánia (görcsös állapot) is létrejöhet.

Hidrogén-karbonát

Miért szükséges? A szervezetben lúgosító hatást fejt ki.

Hiánya esetén: az emberi szervezet képes előállítani, tehát hiány nem tud kialakulni, illetve túladagolás sem fordulhat elő.

Az egészségtudatos színésznő többnyire szénsavmentes ásványvizet iszik, ő maga naponta két litert fogyaszt ebből, de arra is odafigyel, hogy a családja is kellően hidratált legyen. „A kislányomat nem szoktattam rá az üdítőitalokra, hanem selymes, lágy ízű ásványvizet adok neki. A férjem folyadékfogyasztására is ügyelek, hiszen az egész családnak fontos, hogy belsőleg hidratált legyen” – mondja Ábel Anita, aki lánya születése után akár napi 3-4 liter ásványvizet is megivott. „A szoptatás idején fontos, hogy egy édesanya sok folyadékot igyon, hiszen csak így tudja biztosítani a megfelelő mennyiségű anyatejet a szervezete” – teszi hozzá a színésznő.

Ábel Anita szerint egyébként érdemes feltérképezni az ásványvíz kínálatot, és mindenkinek megtalálnia a saját íz világának megfelelőt. A színésznő felhívja a figyelmet, hogy ősszel se feledkezzünk meg szervezetünk hidratálásáról: „Nyáron természetes, hogy többet iszunk. Ősszel azonban érdemes résen lenni, és nem megvárni amíg megszomjazunk, hanem ugyanúgy bevinni a napi szükséges folyadékmennyiséget”. Ábel Anita kedvence a szénsavmentes víz, a szénsavas változattal pedig saját készítésű házi szörpjét önti fel.

Kóstoljunk úgy, mint a víz ízszakértői!

Ma már nem csak bort vagy étele­ket kóstolnak ízszakértők, hanem vizet is. S hogy miként ízlelnek? Mi magunk is kipróbálhatjuk.

A vizek közötti finom különb­ségeket ugyanúgy ízleljük, mint bár­mi mást: a textúrát a szájban, az alap ízt a nyelven, de az aroma az orrban és a szájpadláson is érzékelhető. Egy-egy korty víznél így mintegy 100 ezer ízlelőbimbó dolgozik, s az idegvégződések által az agynak küldött információ alapján dől el végül, hogy a víz ízlik-e nekünk vagy sem. Próbáljuk ki, hogyan tesztelik a vizet a Nestlé Waters szakértői:

1. Figyeljük meg, hogy a pohárban mennyire tiszta és átlátszó a víz.

2. Csukjuk be a szemünket, és adjuk át magunkat a tiszta víz élmé­nyének – vajon milyen képek és gondolatok jutnak eszünkbe?

3. Kóstoljuk meg kétszer: az első alkalommal örvényszerűen for­gassuk a szánkban a vizet, majd hagyjuk egy kicsit állni. Vizs­gáljuk meg, hogy az ízletesség, a víz könnyedsége milyen. Ezután igyunk néhány kortyot, miközben szájon át lélegezzünk, és orron keresztül fújjuk ki a levegőt.

A szakértő válaszol Tóth Tímea dietetikus

Valóban nem javasolt folyamatosan egyfajta ásványvizet inni? Váltogatni kell a különböző vizeket?

Mivel a vizek ásványi anyag összetétele és mennyisége változó, érdemes azokat az életmódhoz, életkorhoz, pillanatnyi biológiai állapothoz igazítva választani. Ha aktívabbak vagyunk, intenzíven sportolunk, válasszunk magasabb ásványi anyag tartalmúakat, melyek pótolják az izzadás általi veszteséget, ez nagy forróságban is fontossá válhat. Életünk során szervezetünk sok és sokféle változáson megy keresztül, így lehetnek különféle periódusaink, de állandó, kiszámítható életmód, fizikai és szellemi megterhelés vagy igénybevétel esetén nem feltétlenül indokolt lecserélni a jól bevált ásványvizünket, ráadásul a kiegyensúlyozott és változatos étrend esetén az optimális ásványi anyag bevitel is biztosított.

Forrás: http://news.noinetcafe.hu