A turizmus lehetne Kárpátalja egyik húzóágazata. Ehhez elsősorban a megfelelő infrastruktúra kiépítésére van szükség. A magyarországi Csonkabereg, a beregszászi és az ugocsai járások magyarságát egymástól határokkal elszakított régiójában sokan kerékpáron lépik át a határt, ha fel akarják keresni a túloldalon lakó barátot, ismerőst, vagy csupán egy kis bevásárlást szeretnének megejteni, esetleg segíteni az éppen aktuális mezei munkálatokban.

Persze vannak, akik turisztikai élményszerzés céljából pattannak, vagy pattannának nyeregbe, hogy felfedezzék a környék természeti adottságait, szépségeit, megismerjék az épített örökség határmenti gyöngyszemeit. A települések közelsége sem indokolja mindig az autóhasználatot, s így a kipufogókon kijövő égéstermékek nem is szennyezik a levegőt. Csak az a gond, hogy a határ közelségében igencsak élénk a gépkocsiforgalom, ami veszélyezteti a biciklisek biztonságos közlekedését. Az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda éppen ezért kereste a megoldásokat a probléma orvoslására. Így nyújtottak be közös pályázatot a magyarországi partnerekkel, hogy kiépüljön egy kerékpárút, ami összekötheti az elszakított régiók lakosságát. A közelmúltban az Integrált turisztikai kerékpárutak fejlesztése az ukrán-magyar határ mentén projekt keretében átadták a Tiszaújlak-Tiszabecs határátkelőtől Tiszabökényig tartó kerékpárutat, a múlt héten pedig birtokukba vehették a bringások az Asztély – Beregsurány határátkelőt Beregszásszal összekötő kerékpárutat is. Igaz, a közel négy kilométeres táv Asztélyt átszelő szakasza a viszontagságos időjárás miatt nem készült el erre a napra, de mint a szervezők tájékoztattak róla, a projekt határidejének lejártáig azt is befejezik.

A kerékpárút átadásának napján a kerékpáros turizmus szerelmesei 90 kilométert tekertek le. Reggel 7-kor indultak el a Beregszász – Tiszabökény – Tiszaújlak – Tiszabecs – Szatmárcseke– Nagyar – Tarpa – Beregsurány – Asztély – Beregszász útvonalon. A Vérke-parti bringások csapatát erősítették az ungváriak, munkácsiak, aknaszlatinaiak, ilosvaiak, a határ túloldalán pedig a nyíregyháziak, a fehérgyarmatiak és a mátészalkaiak is csatlakoztak hozzájuk. A hőségben – meg egy heves zápor kíséretében – délután kettőkor lépték át a Beregsurány – Asztély határállomást. Minden elismerésünk azoké, akik teljesítették ezt a nem kis távot. Közöttük Bence volt a legfiatalabb (9 éves), a legidősebb pedig (62 éves) a közismert aknaszlatinai futó-kerékpározó, Katyó. Ötvenöt társukkal együtt egy percig sem adták fel a kilométerekkel vívott küzdelmet.

Megérkezésüket követően került sor az új kárpátaljai kerékpárút átadására. Tarpai József főszervező, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatója, leszállva a nyeregből, elmondta, hogy négy éve dolgoznak ezen a projekten. Első körben nem nyertek támogatást az EU-tól, de végre a 10 %-os önrésznek és az uniós támogatásnak köszönhetően elindultak az álom megvalósításának útján. Abbéli reményét is kifejezte, hogy a megkezdett munka további támogatásoknak köszönhetően folytatódik majd, és teljesen kiépül a most megtett szakaszon az a kerékpárút, amely összeköti a határ két oldalán élőket, támogatva a biciklis turizmus fejlesztését és terjedését.

Nagyra értékelte a kerékpárútak kiépítését dr. Kerekes Henrietta beregszászi magyar konzul. Mint mondta, ennek a kerékpárútnak révén is intenzívebbé válhat a kapcsolat azok között, akiket a határ elválaszt, biztonságosabbá teszi a nagy autóforgalomban a biciklisek közlekedését, javítja az érintett települések lakóinak életminőségét. A kerékpározók pedig példát mutatnak a felnövő generációnak az egészséges életmód, a tudatos testmozgás gyakorlására.

Gratulált a projekt megvalósításához és biztonságos közlekedést kívánt a bringásoknak Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, László Gábor, a Beregszászi Járási Tanács Végrehajtó Bizottságának vezetője. Michels Antal beregszászi római katolikus plébános Isten áldását kérte az utat építtetőkre, építőire és annak használóira. Asztély lakossága nevében Nagy Anna polgármester asszony mondott köszönetet minden támogatónak. Az asztélyiak finom bográcsgulyással és töltött káposztával várták a hosszú utat megtett kerékpározókat, a vendégeket.

Kovács Erzsébet

Forrás: Kárpátinfo hetilap