Nagyszabású koncertekkel, kulturális és sporteseményekkel ünneplik az ország július elsejei európai uniós (EU) csatlakozást a hétvégén Horvátország szerte.

(MTI) - A központi hivatalos ünnepség mellett, amelyre mintegy 120 külföldi vezető politikust várnak a házigazdák Zágrábba, Horvátország szinte minden városában és sok kisebb településén vidám programokkal készülnek az EU 28. tagállama csatlakozásának előestéjén, vasárnap.

Sok városban a csatlakozási ünnepségek nyitják meg a nyári fesztiválokat. Az országos televíziók körkapcsolásos élőadásban közvetítik majd az eseményeket Eszéktől Zágrábon át Rijekáig és Dubrovnikig.

A többi között vasárnap nyitják meg az I. művészeti világjátékokat, amelynek a kelet-horvátországi Vukovár, az isztriai Umag, az északnyugati országrészben található Ludbreg, valamint a horvát főváros ad otthont, s amelyre több mint 50 országból érkeznek a résztvevők.

Az Adria-parti Rijekában (Fiume) a Carmina Burana szabadtéri balettelőadását tűzték műsorra a csatlakozás előestéjén, a pulai Forum téren pedig hatalmas EU-parti várja a látogatókat. Az abbáziai nyári színpadon (Opatija) június 30-án este egy híres horvát musical, a Jalta, Jalta van programon. A magyarok által is közkedvelt üdülővárosban azonban sok más településhez hasonlóan már napokkal ezelőtt megkezdődtek a különböző programok.

A közép-dalmáciai Splitben vasárnap délelőtt a városi vonósnégyes, a gitárkvartett és egy mandolinzenekar koncertezik a Strossmayer parkban. Ezután több belvárosi helyszínen egyidejűleg szólalnak meg dalmát "klapák", a capella énekkarok. Az adriai településeken őshonos, mára a horvát identitás egyik szimbólumává vált éneklési mód decemberben az UNESCO szellemi kulturális listájára is felkerült.

A kelet-horvátországi Eszéken a csatlakozás előestéjén Rúzsa Magdi és Tony Cetinski koncertjével ünnepelnek, az EU-csatlakozás jegyében zajló nyári kulturális programok sorozata azonban a jövő héten is folytatódik. A többi között július 2-án Eszéken ismét előadásra kerül a Pannon Filharmonikusok, az eszéki Lipa kórus és a Mecsek Kórus Örömkoncertje, amelyet előzőleg, június 30-án Eszék testvérvárosában, Pécsett tartanak meg az új tagállam tiszteletére.

Az uniós Szlovénia és Magyarország felé több helyszínen közös határnyitási ünnepségeket rendeznek vasárnap éjjel, a nem uniós szomszédállamok felé vezető határátkelőkön pedig ünnepélyes keretek között helyezik el éjfélkor az Európai Uniót jelző táblákat.

Számos helyen lesz valamilyen sportverseny is - szomszédokkal közös biciklitúra, nemzetközi maratoni futás, Splitben junior vitorlás Európa-bajnokság.

Szinte minden ünnepségen felcsendül majd Beethoven Örömódája, és tűzijátékot is rendeznek.

Zágrábban több templom díszkivilágítást kap a csatlakozás tiszteletére, éjfélkor pedig felzúgnak majd a káptalandombi Szent István-székesegyház, valamint a kormányépület és a horvát parlament közötti téren álló Szent Márk-templom harangjai.