Az illóolaj ma fénykorát éli, ám gyakran még a valódi illóolaj is allergiás reakciót vált ki a bőrön. Megmutatjuk, hogyan tudunk egy illóolajt letesztelni.

A legfontosabb szabály hogy a pár száz forintos olajakt soha ne használjuk a bőrrel érintkezve, mert ezek csak illatosításra szolgálnak, de semmilyen hatással nincsenek szervezetünkre. Még azt az illóolajat is érdemes letesztelni, amiről 100%-an tudjuk, hogy valódi, hiszen bőrünk gyakran rosszul reagál az adott olajra. Tegyünk egy pár csepp illóolajat bőrünkre, majd fedjük le egy tapasszal és várjunk vele pár percet. Amennyiben bármilyen pirosodást vagy elváltozást észlelünk, ne használjuk az adott terméket.

Az allergiás reakciót egy másik módszerrel is megvizsgálhatjuk. Vásároljunk 10 ml szőlőmagolajat, majd keverjünk hozzá 4 cseppet az adott olajból, és ebből a keverékből dörzsöljünk egy keveset a csuklónkra. Ismét fedjük le egy tapasszal a felületet majd 12 óra múlva távolítsuk le a tapaszt, és ha nem látunk vagy érzünk semmilyen elváltozást bőrünkön nyugodtan használhatjuk az illóolajt.


Az illóolajok nem csak a bőrünkön keresztül fejtik ki jótékony hatásukat, de belélegezve is hatnak érzékszerveinkre. Azt hogy melyik illóolaj milyen hatást vált ki belőlünk, szintén érdemes kipróbálni.

Ehhez vásároljunk pár általunk kiválasztott olajat, majd egy csendes szobában ahol nem zavarnak minket helyezkedjünk el kényelmesen. Csepegtessünk pár csepp olajat egy párologtatóba, vagy a már említett szőlőmagolajba keverjünk 2-3 csepp olajat és ezt a keveréket dörzsöljük a csuklónk belső felületére. Pár perc múlva szagoljuk meg a csuklónkat és figyeljük meg melyik illóolaj milyen reakciót vált ki belőlünk.


 Orrunk kevesebb, mint 2 másodperc alatt reagál az agyban, így hamar megtapasztaljuk az adott olaj és szervezetünk reakcióját. Így fokozatosan fedezhetjük fel az illóolajok által kiváltott reakciót, érzelmeket, amelyeket érdemes feljegyezni egy füzetbe.

Ha pl. 10 csepp illóolaj kombinációt elvegyítünk 20 ml hordozóolajba, a következő kép műkődnek az illatjegyek.  A felső jegyek párolognak majd el a leggyorsabban, mint pl. a citrus a mandarin, a narancs, és a rozmaring.  Majd ezután jönnek a közép jegyek ilyen pl. a levendula, a geránium, majd végül az alapjegyek párolognak el, mint a pacsuli, és a jázmin.


Így mi magunk is kikísérletezhetünk saját illóolaj kombinációt, amelyek különböző hangulatra vagy betegségre nyújt majd megoldást.