A német hadsereg által épített, 6000 négyzetméteres, beltéri gördeszkapályát afféle szabadidős-szentélyként kezelik az afgán Mazar-i-Sharif város fiataljai.

Mindennap több száz gyerek zarándokol el a vadonatúj, csillogó fapadlójú és a legkülönfélébb rámpákkal felszerelt modern komplexumba. A hatezer négyzetméteres, három csarnokra osztott épület felhúzását a régióban erőteljesen jelen lévő német hadsereg finanszírozta. Az ingyenes szabadidős program biztosítása mellett a kezdeményezés fő célja, hogy elősegítse a társadalom peremére került 5-17 éves utcagyerekek közösségbe való visszaintegrálódását.

A projekt kiötlője, Oliver Percovich szerint mindennél fontosabb, hogy a fellelhető források oroszlánrészét az afgán ifjúságra költsék, lévén ez a generáció lesz felelős egy békés, élhetőbb Afganisztán kialakításáért. Percovich először 2007-ben, Kabul utcáin kezdte gördeszkázni tanítani a helyi fiatalokat. Saját elmondása szerint a legmeglepőbb számára az volt, hogy a afgán lányok is lecsaptak a gördeszka nyújtotta lehetőségre, annak ellenére, hogy az országban a nők nyilvános sportolása társadalmi tabunak számít.

Gördeszkapálya már 2009 óta működik Kabulban, ám a frissen nyílt Mazar-i-Sharif-i komplexum, mind minőségét, mind befogadóképességét tekintve túlnőtt elődjén.

Forrás: hvg.hu