A 4,2-es erősségű földrengés Magyarországon nagynak számít.

Földrengést észleltek az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársai Érsekvadkert térségében - közölte az obszervatórium a Facebook-oldalán. A 4,2-es magnitúdójú földmozgás 20 óra 45 perckor történt, és a lakosság nagy területen érzékelte. Részleteket későbbre ígértek. A 4,2-es erősségű földrengés Magyarországon nagynak számít. A rengés epicentruma négy kilométer mélyen volt.

2013-ban már két érezhető földrengés volt Magyarországon. Az első február 16-án pattant ki, 3,5-es magnitúdóval, a második április 23-án, ez 4,8-4,9-es erősségű volt. Mindkettő epicentruma a Jászságban volt.

A tapasztalatok szerint a földrengések után kisebb utórengések fordulhatnak elő, melyek nagysága fokozatosan csökken és egyre ritkábbak is. Ezek közül azonban néhány elérheti az érezhető szintet.

A rengések kipattanási mélysége érdemben befolyásolja a felszínen tapasztalt pusztító erejüket. Minél sekélyebb a fészekmélység, azaz minél közelebb van a kipattanás helye a felszínhez, annál nagyobb a felszíni elmozdulás. A Kárpát-medence középső részén a szilárd kéreg vékonyabb, és minthogy a rengés csak szilárd közegben keletkezhet, az itteni rengések sekély fészkűek.

A történelmi feljegyzések óta közel három tucat olyan rengés volt hazánkban, amely súlyos következményekkel járt. Az egyik legkomolyabb földmozgás 1763-ban pattant ki, és 63 halálos áldozatot követelt. Az 1763-as nagy komáromi földrengés a Richter-skála szerint 6,2-es lehetett.

http://www.origo.hu