Együttműködési megállapodást kötött a 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklusra való felkészülés jegyében a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. és a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. kedden Szolnokon.

MTI - Az együttműködés célja a két megyei jogú város, illetve várostérségeik fejlesztési céljainak összehangolása, az egymást erősítő hatások kiaknázása, a Kecskemét-Szolnok gazdasági tengely megerősödésének elősegítése.
 
A megállapodás aláírása alkalmából Zombor Gábor (Fidesz) Kecskemét és Szalay Ferenc (Fidesz) Szolnok polgármestere is azt hangsúlyozta, hogy a jelenleg jól működő kulturális kapcsolaton túl gazdasági területen, valamint az oktatásban látnak lehetőséget az együttműködésre.
 
Csatári István, a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció "csapágyvárosokként" definiálja a Budapesttől 40-80 kilométeres sugarú városgyűrűben elhelyezkedő, kedvező logisztikai és gazdasági potenciállal rendelkező középvárosokat. Kecskemét és Szolnok természet- és közlekedés-földrajzi adottságai, közigazgatási szerepköre és a városok előtt álló hasonló kihívások következtében, a települések érdekei és fejlesztési céljai bizonyos területeken összekapcsolódnak. A két város felismerte az együttműködésben és az összefogásban rejlő egymást erősítő lehetőségeket.
 
Az együttműködés a jövőben kiterjed többek között közös fejlesztési programok megfogalmazására, a tervezési folyamatok összehangolására, a Közép-Alföldi Gazdaságfejlesztési Program kidolgozására, az agrár-élelmiszeripar és járműipar fejlesztési környezetének kialakítására, erősítésére.