Együtt hajtott fejet a második világháború alatt és után a vajdasági Csúrogon kivégzett ártatlan magyar és szerb áldozatok emléke előtt szerdán a magyar és a szerb köztársasági elnök.

(MTI) - Áder János és Tomislav Nikolic részvételével az áldozatok emlékének szentelt gyászszertartással kezdődött - a helyi magyar sajtó által a Megbékélés napjának elnevezett - eseménysorozat Csúrogon azon a helyen, ahol a II. világháború után ártatlan magyarokat végeztek ki. Az utóbbi években csak egy fakereszt jelölte ott a magyar áldozatok elpusztításának a helyszínét, ahol szerdától már Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész által készített emlékmű áll. A kőfal előtti keresztnél az apjába kapaszkodó fiú alakját megmintázó szoborkompozíciót a szerb állam anyagi támogatásával emelték.

A két elnök megkoszorúzta az emlékművet, majd fejet hajtott az a magyar áldozatok emléke előtt.

Áder János és Tomislav Nikolic a vajdasági település egy másik részén felkereste azt az emlékhelyet, amelyet Csúrog egykori magtárában, a Topalov-raktárban alakítottak ki a magyar állam anyagi támogatásával. A felújított épület termében pravoszláv gyászszertartást tartottak az 1942-ben kivégzett szerb áldozatok emlékének, majd a két elnök koszorút helyezett el az áldozatok emlékére, és együttes főhajtással rótta le kegyeletét.