Egy houstoni amerikai szövetségi bíró tíz évvel csökkentette a csalárd üzletelés miatt csődbe ment Enron energiakereskedelmi cégóriás vezérigazgatójának a büntetését, így Jeffrey Skilling legkorábban 2017-ben szabadlábra kerülhet.

MTI - A büntetés csökkentése tíz év jogi csata eredménye, az ügyész megállapodást kötött Skilling ügyvédjeivel, hogy befejezik az állandó fellebbezéseket. Az alku eredményeként felszabadul a volt vezérigazgató 40 milliós zárolt vagyona, amelyből megkezdhetik a károsultak kárpótlását.

A csővezetékes olaj- és gázszállítással, energiatermeléssel foglalkozó óriáscég tulajdonában volt a világ legnagyobb online energiakereskedelemmel foglalkozó portálja.

A vállalat veszteségeit könyvelési trükkökkel fedték el, mígnem 2001-ben bekövetkezett az Egyesült Államok addigi legnagyobb üzleti csődje.
Skillinget 2006-ban ítélték el, miután 19 vádpontban bűnösnek találták.

A bíróság 24 év börtönt rótt ki rá, s ebből töröltek most tíz évet. A 2017-es szabadulás akkor válhat valóra, ha minden kedvezményt, így például a jó magaviseletéért járót is megkapja.