A kerti borágó (borago officinalis) a földközi –tenger térségéből származó egynyári ízletes fűszernövény. A növény egész nyáron át virágzik, sok apró kis kék virágával díszíti a fűszerkertet.

A növény ugyan egynyári fűszernövényként van nyilvántartva, ám ősszel elszórja a magokat, így a következő évben újra lesz a kertünkben borágó. Ahhoz hogy ízletes és finom borágót szedhessünk kertünkben, fontos a napos fekvés, és a tápanyagban gazdag talaj.

A borágót ültethetjük fűszer, gyógynövény, virág és zöldségágyásba is. A borágó magokat áprilisban ültessük el a fűszerkertbe, kb. 2cm mélyen, majd a palántákat ültessük szét egymástól 40-60 cm sor és tőtávolságra. Ha az erkélyre vagy a teraszra szeretnénk ültetni a növényt, a magokat cserépbe, vessük el, majd a palántákat is cserépbe, vagy dézsába neveljük tovább. A borágó akár 80-90 cm magasra is megnőhet, így fontos hogy csak olyan helyre ültessük, ahol a méretei később nem okoznak gondot.

A konyhában a levelét illetve a virágát is felhasználhatjuk, de csak igen kis mennyiségben használjuk, mert magas az alkaloida tartalma, és könnyen elviszi az étel ízét.

Gyógynövényként magas a C-vitamin tartalma, valamint a kovasav, a szaponin, és a nyálkaanyag is megtalálható benne. Tisztító hatása révén megkönnyíti a vese és a hólyag munkáját, és a köröm és a haj állapotát is javítja. Magjaiból nyerik ki az illóolajat, amelyet mind a gyógyszeripar, mind a szépségápolás ipar is felhasznál.

A virágát és a levelét saláták, sütemények vagy savanyúságok mellé is felhasználhatjuk. virága ehető frissen vagy kandírozva, a levelei pedig frissen kis mennyiségben fogyasztva élénkítő hatásúak, így frissítő italokba is tehetjük.

Forrás: http://news.kertvarazsmagazin.hu