A tagállamoknak nincs ellenvetésük, így Magyarország szinte bizonyosan kikerül a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól. Az MTVA brüsszeli tudósítója szerint a döntést várhatóan 14 óra körül, sajtótájékoztatón jelentik be, amelyet élőben közvetít az M1, a Duna, a Duna World és a Kossuth Rádió. 

A deficiteljárással kapcsolatos ügyekről a délelőtti munkaülés utolsó napirendi pontjaként tárgyalnak az uniós pénzügyminiszterek. Az ülés után munkaebéd következik, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azonban ennek első felén nem vesz részt, mert sajtótájékoztatót tart arról, hogy milyen döntés született. A mostani forgatókönyvek szerint a döntés 14 órára várható, de csúszás előfordulhat. 


Szinte biztosra vehető, hogy Magyarországot ma kiveszik a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól, a pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) elfogadja az Európai Bizottság javaslatát – erről sz M1 Ma reggel című műsorában beszélt Baraczka Eszter, az MTVA brüsszeli tudósítója. Szerinte ennek két oka van. Az egyik az, hogy kiszivárgott hírek szerint egyetlen tagállamnak sem volt ez ellen ellenvetése. A másik, hogy egy, az Európai Unióban szükséges, többségi szavazásra lesz szükség, vagyis a 345 szavazatból 255-öt kell megkapnunk. 

Az is elképzelhető azonban, hogy nem szavaznak, mert nincs ellenvetés, ilyen esetben egyszerűen kimondják az eljárás megszüntetését. 

Beszélt arról is, hogy a pénzügyminiszterek ma megvitatják az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásait is, ennek azonban különösebb következménye ma nem lesz. 


Az Európai Bizottság május végén javasolta, hogy szüntessék meg a Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország és Románia elleni túlzottdeficit-eljárást, valamint Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Szlovénia esetében hosszabbítsák meg azt a határidőt, amelyen belül Brüsszel elvárja az államháztartási hiánynak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá csökkentését. 

Májusban az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy Magyarország teljesíti a megszabott feltételeket, vagyis idén a GDP 2,7, jövőre pedig 2,9 százaléka lesz az államháztartási hiány. Hosszú út vezetett a bizottsági ajánlásig. 2004 és 2010 között ugyanis egyszer sem sikerült teljesíteni a 3 százalékos uniós elvárást, sőt, volt olyan év, amikor 9 százalék volt a deficit. 2011-ben a magánnyugdíj-pénztárakból származó egyszeri bevétel miatt többlet mutatkozott, tavaly pedig mindössze 1,9 százalékos volt a hiány. Ez az egész unióban kiemelkedően jó adatnak számít.