Elsősorban energiaügyekről és a karabahi konfliktusról tárgyalt Ilham Aliyev azeri államfő Brüsszelben, ahol pénteken Herman Van Rompuy, az Európai Tanács és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is fogadta.

MTI - A bizottság elnöke fontos partnernek nevezte a Kaszpi-tengeri országot, a találkozó legfontosabb üzeneteként pedig azt hangsúlyozta, hogy a déli gázfolyosó kiépítése területén gyakorlati eredményeket lehet felmutatni.

"A déli gázfolyosó nem egy elméleti terv egy tervezőasztalon, hamarosan megvalósul, és mindenkinek hasznára válik majd. Eleinte, 2019-ig 10 milliárd köbméter földgázt szállít majd Európába, de középtávon az is elképzelhető, hogy Európa földgázszükségletének tizedét fedezni tudja majd" - húzta alá a bizottság elnöke, aki szerint ez az árak stabilitását is elősegíti, és növeli majd az energiaellátás biztonságát.

"Ezzel mindenki jól jár. Azerbajdzsán hosszú távon, megbízhatóan, kiszámíthatóan piacot talál Európában a gáz számára, Európa számára pedig az azerbajdzsáni földgáz évtizedeken át alternatív energiaforrást jelent majd" - hangoztatta a kérdésben az azeri elnök. A déli gázfolyosó megvalósulása átrajzolja majd Európa energiatérképét - tette hozzá.

llham Aliyev mind Barrosónak, mind Rompuynek kifejezte köszönetét azért, hogy Európa hozzájárul Azerbajdzsán fejlődéséhez, mind a demokrácia, mind az emberi jogok terén, hogy Brüsszel segíti az ország gyors ütemű átalakulását. Újságírói kérdésre válaszolva az azeri elnök kijelentette: egyetlen politikai ellenfele sincs börtönben, Azerbajdzsánban nincsenek politikai foglyok, amit szerinte januárban az Európa Tanács is megerősített.

"Azerbajdzsánban senkit sem tartóztatnak le politikai okok miatt, a gyülekezés, a média és az internet szabad, nincs cenzúra, a pártok szabadon és nyíltan működhetnek" - hangoztatta Aliyev, aki az idén októberben esedékes választások várható tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatban kijelentette: a voksolás eredménye teljes mértékben tükrözi majd az azeriek akaratát.

José Manuel Barroso megjegyezte, hogy a demokrácia ügye folyamatosan napirenden van, és előfeltétele az együttműködés szorosabbra fűzésének. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Baku hatalmas utat tett meg ezen a téren, hiszen pár éve még a totalitárius Szovjetunió része volt, ma pedig önálló, független, szuverén állam. Lehet, hogy a mi megítélésünk szerint nem teljesít maradéktalanul minden elvárást, de az előrelépést a pozitív elkötelezettség, a nyitottság és a párbeszéd jelenti - vélekedett a portugál politikus, aki kijelentette: bízik abban, hogy Aliyev elnök elkötelezett országa korszerűsítése mellett, és szívén viseli Azerbajdzsán nemzetközi megítélését.

"Az EU és Azerbajdzsán kapcsolatai jók" - ezt már Herman Van Rompuy, az Európa Tanács belga elnöke jelentette ki, miután találkozott Aliyevvel. Van Rompuy mindazonáltal emlékeztetett, hogy Brüsszel és Baku hosszú távú együttműködésének fókuszában a demokráciának és a közös értékeknek kell állniuk, különös tekintettel az emberi jogokra és az alapvető szabadságjogokra. Az októberi elnökválasztással kapcsolatban megjegyezte: reméli, hogy azok a legszigorúbb szempontoknak is megfelelnek majd.

A régió biztonságával kapcsolatban Van Rompuy úgy vélekedett, hogy a dél-kaukázusi térség stabilitása szerinte elérhetetlen a hegyi-karabahi konfliktus megnyugtató, méltányos, igazságos rendezése nélkül, és kijelentette, hogy az EU továbbra is támogatja az ezzel kapcsolatos nemzetközi közvetítést.

Aliyev mind a Barrosóval, mind a Van Rompuyjel folytatott megbeszéléseket követően hangsúlyozta, hogy Baku a nemzetközi jog alapján a lehető leghamarabb rendezni akarja a karabahi konfliktust, mégpedig úgy, hogy szerinte az örmény csapatoknak haladéktalanul távozniuk kell az általuk megszállva tartott területekről, amelyeket a nemzetközi közösség is Azerbajdzsán részeként ismer el.