A vártnál későbbre várják a tetőzést a fővárosban. Dunakeszin is kitelepítésre készülnek. Győrben lezárták a belvárosi hidat.

 Fel kell készülni a gyakori özönvizekre

A globális felmelegedéssel egyre többször lehetnek a mostanihoz hasonló árvizek – állítja egy tanulmányában az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA). A szervezet szerint ugyanakkor az urbanizáció és a modern mezőgazdaság is hozzájárulnak a helyzet romlásához.

Kitelepítésre készülnek Dunakeszin

A Duna-soron lakó 50-60 embert már reggel figyelmeztették, hogy ha eléri házaikat a víz, akkor költözniük kell.
24 óra alatt 70 centivel emelkedett a folyó vízszintje az érintett területen, a Duna-sorra este valószínűleg már egyik oldalról sem lehet bemenni.
A Rév utca környékét lezárták, a terület biztosításába 150 rendőrtiszti főiskolás is bekapcsolódott.
A 2-es főút szerdán egyirányúsított, Budapest felé vezető oldalán hajnalra 700 méter hosszan egy 60 centiméter magas nyúlgátat építettek, hogy megvédjék a szomszédos ipartelepet az úttal párhuzamosan folyó Dunától, jelenleg útszűkület és sebességkorlátozás mellett az út mindkét irányban járható. Ha a folyó vészesen megközelíti ezt a szakaszt, magasítanak a gáton, s újra elterelik a főváros felé haladó forgalmat, esetleg teljesen le is zárhatják az utat.

Fotó: Neményi Márton
 Még magasabb gátak kellenek

A korábban vártnál magasabb vízállást jósolnak a szakemberek. A délután 2 órás mérések szerint Nagybajcsnál 838, Budapestnél 738 centiméteres a folyó magassága. Komáromnál 737, Esztergomnál 680 centiméteren áll a Duna, és már Nagymarosnál is meghaladja a 6 métert (606 centiméter) a vízszint.
Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) elrendelte a gátak további emelését 10 centivel. Azt mondják, ehhez van elég pénz, eszköz és ember, a tetőzésig befejezhető a munka.
A fővárosban korábban azt közölték, hogy fél méterrel magasabbra építik a gátakat, így azok 9,5 méteresek lesznek. A Duna várhatóan kedden tetőzik Budapesten.

Az eddigi rekord Budapestnél 860 centiméter volt 2006-ban. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

 Ha átszakadna a gát...

A főpolgármester szerint szélsőséges esetben, a legpesszimistább számítások szerint 55 ezer embert kellene kitelepíteni a III. kerületből, ha átszakadna a gát. Tarlós István ezzel cáfolta az óbudai polgármester állítását, mely szerint Csillaghegyen 20, Békásmegyeren pedig 50 ezer, vagyis összesen 70 ezer ember kényszerülhet otthona elhagyására.
A főpolgármester cáfolta azt is, hogy 9,5 méterre emelnék a védműveket, szerinte csak 9 méterre, egyedül a Margitszigeten lehetséges, hogy 1-2 plusz zsáksort kell elhelyezni – tette hozzá.

 Hídlezárás Győrben
Már nem járható a kisalföldi megyeszékhely belvárosának szélén álló Petőfi-híd. Annak egyik oldalát el kell rekeszteni, mivel a Rába várható tetőzése magasabban lesz a híd szintjénél, a vízügyi szakemberek pedig el akarják kerülni, hogy a folyó elöntse a környező területet.
A hétvégén már lezárták a győri rakpartot, hétfő délben pedig a mélyen fekvő Magyar Vilmos-uszodát, majd szerdán az emelkedő vízszint miatt a magyar–szlovák határon Vámosszabadinál átívelő hidat is.

Fotó: MTI/TASR/Michal Svítok
 Későbbi és magasabb tetőzés Pozsonyban

Eredetileg úgy számolták, hogy 10,4 méternél tovább nem emelkedik a vízszint a szlovák fővárosban, de ezt a szintet már délután 3kor elérte a Duna. A tetőzést most éjszakára várják. Noha már fél méterrel meghaladta a vízszint a több mint százéves rekordot, a szakemberek szerint a gátak meg fognak birkózni az árral.

Közúton megközelíthetetlen Pozsony nyugati városrésze, Dévény, több ide vezető, valamint a folyó közelében lévő néhány utat már korábban lezártak.

Egyre több a baj az árvizi turistákkal, akik sokszor részegen veszélyeztetik a saját életüket és sokan megrongálják a mobil védőgátakat, annak részeit megpróbálják hazavinni emlékbe.

 Nem kell adózniuk az önkénteseknek

Varga Mihály, gazdasági miniszter oszlatta el a kételyeket, hogy aki akik az árvízi védekezésben segítenek, járműveikkel szállítási, vontatási feladatot vállalnak, étellel, itallal vagy más módon járulnak hozzá a kárenyhítéshez, hogy nincsen adózási kötelezettségük.

 Bankot is érint az ár

Holnap déltől az ár levonulásáig bezár a Budapest Bank esztergomi fiókja. A szentendrei már szerdán bezárt. Ügyfeleinek a bicskei és budapesti fiókokat, illetve a netbankot ajánlják.

 Gyöngyösi cigányok segítenek a fővárosban

Több mint húsz roma ajánlotta fel segítségét az árvízi védekezéshez. Busszal utaznak szombaton Budapestre.

 A parlamentben nem áll meg az élet

Hiába javasolta a Jobbik az Országgyűlés jövő heti ülésének elhalasztását, a Fidesz elutasította azt mondván: „a parlamentnek a törvényhozási feladatát el kell látnia".

Így a jövő héten szavazhatnak a képviselők a kampányfinanszírozás és a választási eljárás új szabályairól, az új földtörvényről és arról átkerüljön-e a Margit-sziget a főváros tulajdonába.

 Kezd helyreállni az ausztriai közlekedés

Nyugati szomszédunkban már mindenütt apad a Duna. A közlekedési helyzet is fokozatosan javul. Bécsben feloldották az A4-es autópálya városból kivezető szakaszán a lezárást, ezzel szabaddá vált a repülőtérre és Nyugat-Magyarországra vezető fontos útvonal. Mindkét irányban egy sávban megindult a forgalom a bajor A8-as autópályán. Újra járnak a vonatok Bécs és Salzburg között, a Brenner-hágói és a Tauern vasútvonalon.

A hét eleje óta több Duna menti település is részben víz alá került, így Emmersdorf, Melk, Dürnstein, Kritzendorf és Korneuburg. A takarítás már több helyen megkezdődött, de a tűzoltóság szerint napokig eltart, amíg teljesen visszahúzódik a víz az épületekből.

  Rendőrségre bízták a kitelepítést

Pap-szigeten három ember nem akarja elhagyni veszélyezetetett otthonát - írja az Index. A katasztrófavédelem szakemberei a rendőrség segítségét kérték. A polgármester szerint nincs szó erőszakos kitelepítésről, alkudoznak a lakókkal.

 Megsérült a gát  Győrújfalunál
 
A gát tetején egy teherautó borította a homokzsákokat, amikor a gát földje egy kicsit "lecsúszott", ezt megsúvadásnak hívják. A  víz nem tört át, dolgoznak a gátrész helyreállításán, az érintett rész tömörítésén.
A Magyar Honvédség Facebook-oldalán korábban az jelent meg, hogy Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás. Azt írták: mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő víz a területet már beborította, könnyűbúvárcsoportot riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákos rögzítésére.

 Tízmilliárdos állami kiadás felelőtlen lakók miatt?

1,2 millió ház van biztosítás nélkül, ezek jelentős része az áradó folyók mentén áll - figyelmeztet a Biztosítás.hu. Az internetes alkusz szerint így az államra marad az árvízi kártalanítás, ami akár több tízmilliárdos pluszkiadást jelenthet.

Új biztosítás már nem köthető, de a régi még módosítható. 

 Majka üzent a miniszterelnöknek

A rapper háborog az árvízhelyzet miatt, szerinte évekkel ezelőtt kellett volna cselekedni. Jó tanácsot is adott Orbán Viktornak: "Miniszterelnök úr oldjuk meg úgy, mint Obama a hurrikánt"

 Katonák sietnek Győrújfaluba

A Magyar Honvédség négy helikoptereket, két lánctalpast és 400 katonát vezényelt a meggyengült gát helyreállítására.
A Magyar Honvédség Facebook-oldalán korábban az jelent meg, hogy Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás. A katasztrófavédelem megsúvadásról beszélt.

 http://www.hir24.hu