Lehet, hogy az idén elmarad a nyár, mindenesetre mi ne legyünk az akadálya napsütés megérkeztének és készüljünk fel a jó időre, a papucs szezonra: vagyis gondoskodjunk lábunk, talpunk szépségéről is.

Ha megérkezik végre a jó idő, biztosan előkerülnek majd a szandálok, a papucsok is. Ezeket azonban csak akkor viseljük, ha a lábunk ápolt, igényes. A bőrkeményedés, a berepedezett sarok nem szégyen, de nagyon csúnya, sőt olykor a baktériumok és egyéb kórokozók melegágya is lehet.

A bőrkeményedés általában visszatérő nyomás, dörzsölés után alakul ki a lábfejen, a talpon, vagy a kezünkön. Ilyen esetekben megvastagszik a szaruréteg, egyfajta védőgátat épít a szervezet a különböző külső hatások ellen. Amikor a sok elhalt hámsejt egymásra rakódik, rétegeket képeznek, s amikor ezek megfelelő vastagságúak lesznek, akkor berepedeznek. A kirepedezett sarok nemcsak csúnya, de fájhat, kellemetlen is lehet viselőjének. Sőt, a különböző baktériumok szívesen telepednek meg ezekben az apró kis repedésekben, még nagyobb problémát okozva a láb tulajdonosának. Ilyen esetekben ugyanis már csak szakorvos segíthet a bajon.

Idejében gondoskodjunk tehát a talpunk, lábfejünk szépségéről. Nagyon fontos rendszeres hidratálás, számos krém és készítmény kapható már, de a legjobb, ha egyszerűen jó alaposan bedörzsöljük a lábunkat a bármelyik háztartásban fellelhető olívaolajjal, vagy szőlőmag-, esetleg mandulaolajjal.
Ha már kialakult a bőrkeményedés, akkor előtte feltétlen áztassuk be, akad, aki szerint samponos vízbe, más egyszerű meleg vizet javasol erre a célra. A negyed órás áztatás után aztán jöhet a sarokgyalu, vagy a horzsakő, amelyekkel alaposan dörzsöljük át a kérdéses felületet, erősebb és gyengédebb reszelővel is elvégezhetjük ezt a műveletet.

Ha végeztünk a reszeléssel, dörzsöléssel, jöhet a hidratálás. Érdemes ezután vastag zoknit húzni éjszakára, csodákra képes az olaj a meleg zokni alatt.

Forrás: http://hajraegeszseg.hu