Az Amerikai Magyar Szövetség megkeresésére húsz kongresszusi képviselő levélben kérte John Kerry külügyminisztert, erőteljesen lépjen fel a román kormánnyal szemben a restitúció érdekében.
Romániában évtizedek óta próbálják az egyházak visszaszerezni a kommunizmusban elkobzott ingatlanokat és egyéb javakat. Ezt az ügyet próbálja elősegíteni az Amerikai Magyar Szövetség, amelynek megkeresésére húsz kongresszusi képviselő levelet írt John Kerry külügyminiszternek, kérve: erőteljesen lépjen fel a román kormánnyal szemben, annak érdekében, hogy maradéktalanul szolgáltassák vissza a magyar egyházak 1945 után elkobzott javait. Ezt megelőzően soha sem sikerült ilyen nagyszámú döntéshozót meggyőzni, hogy közösen lépjen fel a visszaszolgáltatás érdekében.



Az Amerikai Magyar Szövetséget (AMSZ) 1906-ban alapította az amerikai magyar közösség, s az utóbbi évtizedekben azért küzdenek, hogy Közép- és Kelet-Európában betartsák a demokratikus eszméket, a kisebbségi és emberi jogokat, magyarázta Koszorús Ferenc, a Szövetség elnöke a Kossuth Rádió Szombat reggel című műsorában. Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium restitúciója ügyében érintett személyek elleni bűnvádi eljárást is indokolatlannak tartják, s többször felhívták a Helsinki Bizottság, a kongresszus és a közvélemény figyelmét az esetre.

Koszorús Ferenc elmondta: az, hogy Romániában 23 évvel a kommunizmus bukása után a magyar közösség tulajdon-visszaszolgáltatása nagyon lassan halad, 2005-ben arra indította Tom Lantost, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának néhai elnökét, hogy az amerikai kongresszus állásfoglalás elfogadását kezdeményezze. A határozat gyors, méltányos restitúciót sürgetett Romániától az összes vallási közösség ügyében. Azóta azonban nem sok visszaszolgáltatás történt, sőt, ahogy a Mikó Kollégium ügye is mutatja, csak rosszabbodott a helyzet, figyelmeztetett a Szövetség elnöke. Ezért június 13-án az amerikai képviselőház egy húszfős, kétpárti csoportja levélben kérte John Kerry külügyminisztert: erőteljesen lépjen fel a román kormánynál az egyházi javak visszaszolgáltatása ügyében.

A román legfelsőbb bíróság június 27-én tárgyalja a Székely Mikó Kollégium restitúciója ügyében érintett személyek ügyét, ezért az AMSZ feljegyzésben szólította fel a Helsinki Bizottságot, hogy eddig az időpontig vesse fel a romániai egyházi és közösségi javak, beleértve a levéltárak igazságos és azonnali visszaszolgáltatásának kérdését. Koszorús Ferenc lát esélyt arra, hogy Helsinki Bizottság állást foglaljon, bár azt nem lehet tudni, hogy ez nyilvánosan vagy privát beszélgetés formájában történik-e meg.

Az Amerikai Magyar Szövetség korábban a romániai közigazgatási újrafelosztásra is felhívta a Helsinki Bizottság figyelmét, mert véleményük szerint az tovább csökkentené a magyarok lehetőségeit, hogy hatékonyan részt vehessenek a közügyekben.