A nemzetgazdasági miniszter által előző héten bejelentett költségvetési egyenlegjavító pénzügyi intézkedéscsomagról, valamint a köztársasági elnök által visszaküldött, a Margitszigetet a fővárosi önkormányzat irányítása alá adó törvénymódosításról is dönt az Országgyűlés a nyári szünet előtti utolsó ülésén, szerdán, illetve csütörtökön.

MTI - A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján szerdán és csütörtökön érhet véget a parlament rendkívüli nyári ülésszaka. A rendkívüli időpontban tartott ülésnapok napirendjének szerkezete is eltér a szokásostól: a képviselők szerdán 10 órától napirend előtti felszólalásokkal kezdhetik munkájukat, amit záróviták, majd zárószavazások követnek.
 
A határozathozatalok alatt egyebek mellett új szabályozást állíthatnak fel az internetes szerencsejátékra, valamint az alaptörvény negyedik módosításával összefüggésben is módosíthatnak különböző jogszabályokat, köztük az egyházügyi törvényt.
 
Szavazhatnak a nemzeti pedagógus kart létrehozó törvénymódosításról, valamint az orvosi, szakdolgozói bértáblát tartalmazó változtatásokról.
 
A fentieken túl döntés várható még az Áder János köztársasági elnök által előző héten visszaküldött, a Margitszigetet a fővárosi önkormányzat irányítása alá utaló törvénymódosításról is. Az államfő a Háznak küldött levelében azt kifogásolta, hogy úgy változtatták meg a XIII. kerület határait, hogy azelőtt előzetes konzultációt, vagy népszavazást tartottak volna az érintettek körében. A június 10-én elfogadott törvényjavaslatot jegyző Navracsics Tibor korábban azzal indokolta a Margitsziget kezelőjének megváltoztatását, mert szerinte a kiemelt idegenforgalmi jelentőségű terület fejlesztése túlmutat egy kerület lehetőségein.
 
A szavazásokat követően, utolsó napirendi pontokként az interpellációk, továbbá az azonnali kérdések és a kérdések hangozhatnak el, várhatóan már a kora délutáni órákban.
 
Csütörtökön szintén délelőtt 10 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az ülésnap, a szavazások mellett azonban kizárólag záróvitákra kerülhet sor.
 
A parlament ekkor fogadhatja el a kormány pénzügyi intézkedéscsomagját, amelyben az államháztartási hiány alacsonyan tartása érdekében hozott intézkedések szerepelnek. Az eredeti törvényjavaslat alapján ide tartozik a tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adója és a bányajáradék megemelése.
 
Zárószavazás valószínűsíthető emellett a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvényjavaslatról és a házszabály azon módosításáról is, amely a közelmúltban megfogyatkozott létszámú LMP-s képviselőnek is lehetőséget adna a frakcióalakításra.