Komoly kihívásokkal kell megküzdenie gazdasági szerkezetátalakítása során Kínának, annak sikere ugyanakkor egyenes utat jelent majd a magas jövedelmű országok klubjába - vélték a szakértők a New York Egyetem (NYU) Leonard N. Stern üzleti iskolájának hétvégén Sanghajban tartott konferenciáján.

MTI - Kínának minden esélye megvan arra, hogy az húsz éven belül magas jövedelmű ország legyen - szögezte le a rendezvényen Justin Yifu Lin, a Pekingi Egyetem professzora és tiszteletbeli dékánja, a Világbank korábbi vezérigazgató-helyettese.

A kelet-ázsiai országot a Világbank 2011 júliusában helyezte a közepes jövedelmű országok felső szintjeire, s az onnan való továbblépéshez növekedési modelljének átalakítását javasolta a kelet-ázsiai országnak.

A világ gyárának szerepéből kilépni és az exportkeresletre építő gazdasági szerkezettől egy belső fogyasztás generálta növekedési modell felé elmozdulni igyekvő országra ugyanakkor számos kihívás vár a reform során.

Justin Yifu Lin szerint a legnagyobb ezek közül az, hogy a kínai vezetésnek egy időben kell, minden szinten és téren reformokat végrehajtania, a komplexitás és a feladat nagysága számos bukási lehetőséget rejt magában.

Az állami beavatkozás mértékének csökkentését, a pénzügyi és iparági liberalizációt, a nagy társadalmi ellátórendszereket, így az egészségügyet, a társadalombiztosítást, a nyugdíjrendszert illetően is változásra van szükség - sorolta a szakember.

Michael Spence, a NYU üzleti iskolájának professzora szerint a kelet-ázsiai ország számára a következő években a gazdasági és társadalmi kihívások koordinációja lesz az egyik legnagyobb kihívás. Spence úgy fogalmazott: a piacnak és a társadalomnak is a mainál nagyobb szabadságra van szüksége, s ennek összeegyeztetése nem lesz egyszerű.

Az ország átalakulása a lakosság beleegyezésével kell hogy megvalósuljon, egyfajta társadalmi szerződés kell hozzá, de újradefiniálásra szorul az is, mit jelent kínaiak lenni - sorolta a kihívásokat a professzor.

Justin Yifu Lin szerint kulcsfontosságú lesz az átalakulás ütemezése, s rendkívül fontos a fokozatosság, így például a tőkepiacok liberalizációja és a pénzügyi szektor megnyitása terén.

A közgazdászok úgy fogalmaztak: Kína egy innovatív vállalathoz hasonlóan működik, így folyamatosan kísérletezik, s hibáiból tanulva építkezik tovább, komoly rugalmasságot mutat, ami jövőbeli sikerének is előfeltétele.