22-es Csapdája summarium - Két félelmem volt 2013. május
11-én délután. Az egyik, hogy a Győri ETO ismét nem tudja átlépni saját
árnyékát, a másik pedig, hogy miként fogok elbírni egy sereg ismeretlenségből
előbújni akaró pince - sőt magyar borvidék - borával. S ha dönteni kellene, nem
tudnám megmondani, hogy melyiktől féltem jobban. Bár csak ennyi gond lenne a
világban.
Amikor egy perccel a mérkőzés vége előtt Ambros Martín azt
közölte a leányokkal, hogy meg kell nyerni a meccset, nekem pedig már hangom
sem volt a sok ordítástól, elmúlt mindkét félelmem. A győriek magasba emelték a
kupát, így aztán boldog szívvel (pedig mióta az eszemet tudom a budapesti
zöld-fehér a kedvencem színem) határoztam el, hogy lesz, ami lesz, ma semmi sem
állhat az utamba.
Szerencsére nem váltam olyan nagy kockázatot, mint régi jó
barátom, Yossarian.
Hosszú évek tapasztalata alapján úgy látom, hogy
Magyarország bármelyik pontja tökéletes borkóstolásra. Akárhol járunk, mindig
lehet találni egy kis zugot, ahol az ember egyszer csak arra ébred, hogy csoda
van körülötte. Az A38 klubhajó is ilyen hely. Szabadtéren is voltunk meg nem
is, boldogítóan sütött a nap, a borospalackok mögött felbukkanó panorámára sem
lehetett panasz, kellemes volt a hangulat, sok új arccal és sok régivel.
Úgyhogy igazából minden rendben volt, hogy jól teljen a harmadik 22-es
csapdája.
Yossarian dilemmája ezen a napon az volt, hogy megfossza
magát a felfedezés örömétől és az ismert, megbízható, bár több esetben az
izgalmat nélkülöző borok között válogasson, vagy mint igazi hős, belevesse
magát az ismeretlenbe, egy bombázópilótához méltóan.
Végül is úgy alakultak az események, hogy én is olyan
lettem, mint hősöm Olaszország felett. Az elején nagyon bátor voltam, ahogy
haladtunk előre elveszett a kezdeti lendület, és inkább a biztonságos földön
éreztem magam a legjobban.
Kóstolási jegyzet(foszlányok)
Essen szó a felhozatalról. Voltak húzónevek, a biztonságos
talaj erejével. Kell ilyen is minden rendezvényen, nélkülük garantáltan
csökkenne a vendégszám. Tamás Ervin (Balatonfüred-Csopak), akinek még mindig
pompás az olaszrizlingje. Benedek Peti (Mátra), aki az ország egyik legtöbb
gondolatot hordozó cserszegiét hozta el magával. A chardonnay is pompás lesz
pár év érés után és a pinotban is van fantázia. Jelen volt a tokaji borvidék
egyik legtehetségesebb pincéje, az Árpád-hegyi. Szerencsére ők nem csak a
biztonságot adták, hanem sok élvezetet is. Ezzel még Yossarian bajtársa
Félkupica Fehér Főnök is egyetértett.
Aztán voltak a feltörekvő, arcukat kereső pincészetek, akik
szerencsére jó úton járnak. Szarka Pince (Badacsony-Szent György-hegy) egy
pompás szürkebaráttal 2011-ből és Szarka Gyulával, aki nem csak remek zenész,
hanem melegszívű szőlősgazda is. Itt jegyzem meg, hogy nagyon örült neki Yossarian,
hogy a pincék „gazdáival” is megismerkedhetett. Anna Borház (Hajós-Baja) egy
roppant izgalmas, biogazdálkodásból való 2011-es merlot-val. S még ott volt a
Vinum Veress, a soproni Winelife, akik az osztrák piac ízlése szerint dolgoznak
és ennek megfelelően egy igen jól sikerült reduktív zöldveltelinvel
örvendeztettek meg minket. Nem marad el mögöttük a móri Geszler Pince
megbízható ezerjóival. Sok dicséretet kapott Siklósról Bakonyi Péter is. Ebbe a
csoportba tartozik most, a szerintem szebb napokat is látott
Ferenczi-Debreczeni páros is.
Aztán voltak olyanok is, akik hát mondjuk úgy, hogy nem
ütötték meg a szintet, egyszer-kétszer még a roppant bátortalan Tappman lelkész
is kiborult. Végül volt néhány olyan
pince is, akire nem jutott már kapacitásom.
Cimboráimmal együtt úgy látjuk, hogy a kezdeményezés nagyon
jó, bár egy este alatt ennyi bort képtelenség végigkóstolni. Persze, ha nincs
ennyi borászat jelen, akkor nem lenne 22-es csapdája. Félkupica Fehér Főnök
szerint – bár néha Ő egy kicsit szigorú – erre egyetlen megoldás van: az
előkóstolás. Szigorúan szűrni kellene azokat, akiket még nem ismernek a
szervezők. Nem lehet megengedni senkitől sem az oxidált, szétesett tételeket,
pinceszagot, vagy például liebfraumilch típusú rajnai rizlingeket. Akárhogyan
is keressük a tehetségeket, az újdonságot, nem lehet lejjebb adni a szintet.
Ettől eltekintve az arányok, a leosztás is rendben volt. Egy
kis harapnivaló jó lett volna. Bár volt kenyér, de hát ennél többet várunk és
hát az A38 hot-dogját inkább hagyjuk a feledés homályába veszni. Szerintem a
kóstoló tömeg nagysága is pont kellő méretű volt – a szervezők szerint nem, ami
talán a Rozália következtében alakulhatott így. Hiába, (rá)szervezni tudni
kell. Yossarian haverom lelkemre kötötte, hogy jegyezem meg, hogy több csajnak
még jobban örült volna.
Összegezve jó kezdeményezés, kicsit több tapasztalattal,
profizmussal és egy picit magasabb színvonallal még jobb lenne. Nem ártana egy
kicsit erősíteni a kommunikáción is. Ezek nélkül ez a rendezvény is csak egy
lesz a többi nem túl izgalmas, minden napra jutó kóstolók közül.
Forrás: boraszportal.hu
0 Megjegyzések