Vigyázat! Új mellékhatást fedeztek fel a fájdalomcsillapítók használata során
Egyes fájdalomcsillapító tabletták halláscsökkenést okozhatnak.

Ha fáj a fejed, vagy menstruációs görcsök kínoznak, csak beveszel egy tablettát? A módszer egyszerűnek és gyorsnak tűnik, ám jobb, ha észben tartod, hogy hosszú távon a szintetikus szerek szedése megbosszulhatja magát.

Nemrégiben az ibuprofen és az acetaminofen hatóanyagot tartalmazó szerekről derítették ki amerikai kutatók, hogy hosszabb távú alkalmazásuk halláscsökkenéssel járhat - írja a pharmaceutical-int.com ismeretterjesztő portál.

A fájdalomcsillapítók mellékhatása: halláscsökkenés

Nemrégiben azonban Sharon G. Curhan, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa és más kutatók 62 ezer nő adatait elemezték, aminek során meglepő összefüggésre jöttek rá. Azoknál az 50 év alatti nőknél, akik hetente legalább két alkalommal vettek be ibuprofen vagy acetaminofen hatóanyag-tartalmú fájdalomcsillapítót, nagyobb eséllyel alakult ki halláscsökkenés.

A kutatási alanyok a Nővérek Egészsége Tanulmány elnevezésű vizsgálatsorban vettek részt 1995 és 2009 között. Ez alatt a 14 év alatt nagyjából 10 ezer nő számolt be hallásromlásról. Az eredmények tanúsága szerint a bevett fájdalomcsillapítók mennyiségével egyenes arányban nőtt a hallásromlás kialakulásának esélye.
Fokozódó kockázat

Azok a nők, akik hetente két-három alkalommal szedtek ibuprofen-tartalmú fájdalomcsillapítót, 13%-kal nagyobb kockázattal számolhattak azokhoz képest, akik legfeljebb hetente egy alkalommal éltek a tablettával. Az acetaminofen hatóanyagú tabletták esetében a hallásromlás kockázata 11%-kal emelkedett.

Azok a kísérleti alanyok, akik egy héten hatszor szedték az említett két hatóanyag-tartalmú tabletták valamelyikét, 21-24%-kal nagyobb halláskárosodás-kockázattal számolhattak - összehasonlítva azokkal, akik legfeljebb egy alkalommal vettek be ilyen gyógyszert.

Recept nélküli fájdalomcsillapítók

Recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók - Melyiket mire szedd?
Fejfájás, menstruációs görcsök, ízületi fájdalmak - mindegyik rettentő kellemetlen, de vajon melyik készítmény nyújt hatékony segítséget az adott panaszra?


Forrás?: femina.hu