HAGYD OTTHON A FÁJDALOMCSILLAPÍTÓT. AZ ILYEN SZEREK EGY HOSSZÚ VERSENY ELŐTT VALÓJÁBAN ÉPP HOGY FOKOZHATJÁK IS A FÁJDALMAT, EGY FRISS KUTATÁS SZERINT.

Maratoni, és félmaratoni futók, akik nagy mennyiségű fájdalomcsillapítót fogyasztottak, az eredmények szerint ötször nagyobb eséllyel tapasztalták a tipikus mellékhatások jeleit, emésztési zavarokat, véres vizeletet, gyomorgörcsöt a verseny alatt, mint azok, akik nem éltek ezekkel a szerekkel.

A fogyasztott mennyiség és a rizikó között egyenes arányosság mutatkozott, minél többet evett egy futó belőle, annál valószínűbb volt a baj.

Miért van ez így? A fájdalomcsillapítók csökkentik bizonyos védőhormonok mennyiségét, mondja Kay Brune professzor, a kutatás vezetője. Ez a folyamat aztán felerősíti a megterhelés hatását, amit a hosszútávfutás okoz.

A futóknak nagyjából a fele fogyasztott ilyen szereket, és csupán 11%-uk számolt be verseny előtti fájdalomról – a többiek egyszerűen túlságosan is elővigyázatosak voltak. Senki nem volt tudatában a potenciális veszélyeknek.

A lényeg: ha nincsenek fájdalmaid, ne vegyél be fájdalomcsillapítót. Metabolikus hátrányba kerülsz a szer használatával, mivel a szervezetedet részben lefoglalja, hogy azért küzd, kikerüljön belőle az anyag.

És mi van akkor, ha tényleg fáj valami? Ugyanúgy kerüld a tablettákat. Csak annyira jók, hogy elnyomják azokat a kritikus jeleket, amikre szükséged van a testedtől, hogy tudd, nagyjából mikor kell csökkenteni az intenzitást, mikor kell pihenni, vagy megállni. Ha aggodalomra okot adó fájdalmat érzel, jobb megtalálni a valódi okát, és kezelni a bajt. Egy hosszú verseny végére viszont természetes, hogy fájdalmakkal küszködsz. Ha gondolod, ekkor már élhetsz egy pirulával.

Forrás: http://menshealth.hu