Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója nem támogatja az Angelina Jolie-éhoz hasonló, a betegséget megelőző műtéti beavatkozásokat. A színésznőnél kimutatott génmutációt felderítő vizsgálatot viszont Magyarországon is elvégzik.

Semmilyen diagnosztikai módszer nincs, amellyel biztosan kimutatható a rák kialakulása, és a korai stádiumban felfedezett emlőrák legtöbbször gyógyítható - ezért nem támogatja Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az olyan megelőző műtéteket, mint amilyet Angelina Jolie-n is elvégeztek.

Preventív célból műtéteket nem végzünk - jelentette ki a főigazgató, aki példával is érzékelteti az esete: ha valakinek a családjában előfordul az érszűkület, és ennek a veszélyét felmérve úgy dönt az illető, hogy a teljesen egészséges lábát amputálják.

Az emlőrák néhány százalékát okozó, örökletes BRCA 1-es és 2-es génmutáció egyébként Magyarországon is kimutatható a megfelelő szűrővizsgálattal - mondta Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem 1-es számú Belgyógyászati Klinikájának professzora.

Abban az esetben, ha a családban halmozódik az emlőrák, vagyis ha három közvetlen vérrokonnál vagy felmenőnél megjelent, akkor lehetőség van arra, hogy tb-alapon megtörténjen a génvizsgálat. Egyéb esetekben, tehát ha nem áll fönn ez a konstelláció, hanem csak egy esetben jelent meg, vagy pedig egyben sem, csak valaki szeretné tudni, hogy neki éppen van-e ilyen génmutációja, akkor a tb nem támogatja az ilyen vizsgálatot. Viszont az utóbbi esetben is van lehetőség - persze ilyenkor térítés ellenében - magyarázta a professzor.

Lakatos Péter hangsúlyozta, hogy a génmutáció kimutatása esetén is van más módja a megelőzésnek az emlőeltávolításon kívül, ám Angelina Jolie döntése mindenképp ráirányítja a figyelmet az emlőrák veszélyére. Úgy véli, a prevenciós jellegű mellamputáció egy főleg Amerikára jellemző trend, Európában inkább a megfigyelés és az egyéb megelőző módszerek alkalamzása dívik: állandó önvizsgálat, gyakoribb orvosi ellenőrzés, olyan gyógyszerek kerülése, amelyek serkenthetik az emlőrák kialkaulását.

Forrás: inforaduo.hu