Anyáink még vagy vizet, vagy főzött teát, vagy limonádét
ittak gyerekkorukban, ám ezeket mára szép lassan felváltották a különböző előre
elkészített, édesített itókák, melyek intenzívebb, „finomabb” ízvilágukkal
hódítanak. Ha pedig rászoktunk, akkor aztán igen nehéz leszokni róluk, pedig a
cukrozott szomjoltók kedvtelése akár az életünkbe is kerülhet.
A cukros lé, mint egészségügyi kockázat
Több mint száz ország adatait dolgozták fel a tanulmány
elkészítéséhez a tudósok, akik az étrendek felmérése keretében vizsgálták a
cukros üdítők fogyasztásának mértékét és az egyes betegségek okozta halálozások
számát is. A kutatók emellett korábbi tanulmányokból származó információkat is
felhasználtak azért, hogy meg tudják becsülni a cukros üdítők fogyasztásának
testsúlynövekedésre gyakorolt hatását, illetve, hogy a testsúlygyarapodás
milyen hatással van a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és rák
okozta halálozás kockázatára.
A felmérésből kiderült, hogy cukros itókák fogyasztása 133
ezer diabétesz okozta, 44 ezer szív- és érrendszeri betegségből eredő és
hatezer rákos halálesettel volt összefüggésbe hozható. Kilenc világrégióból
Latin-Amerikában és a Karib-térségben volt a legtöbb, mintegy 38 ezer a
diabétesz okozta haláleset 2010-ben, míg Kelet/Közép-Eurázsiában volt a
legmagasabb, összesen 11 ezer a szív- és érrendszeri betegségekből eredő
halálozások száma. A kutatók megállapították azt is, hogy a 114 ország
bevonásával készült elemzés szerint a tizenöt legnépesebb ország közül
Mexikóban volt a legmagasabb a cukros szomjoltókkal összefüggésbe hozható
halálozások aránya. Éves szinten 318 eset jutott egymillió felnőttre. Ezzel
szemben a legalacsonyabb mutató Japánban volt, ahol éves szinten tíz az
egymillióhoz volt üdítőkkel összefüggésbe hozható halálozási arány.
Ok-okozat nincs, összefüggés azonban igen
Arra már korábban is igyekeztek felhívni a figyelmet a
szakemberek, hogy a cukros üdítők fogyasztása káros hatással van az emberi
szervezetre, hiszen növeli az olyan krónikus betegségek kialakulásának
kockázatát, mint a diabétesz, a szívbetegség és a rák. „A mostani tanulmány
viszont amellett, hogy mindezt alátámasztja, még hasznos becsléssel is szolgál
arról, milyen súlyos a probléma” - hangsúlyozta a felmérés egyik résztvevője.
Gitanjali M. Singh a Harvard Egyetem Közegészségügyi Tanszékének kutatója úgy
vélekedett, hogy az eredményeknek arra kellene sarkallnia a törvényhozókat
világszerte, hogy olyan hatékony intézkedésekkel csökkentsék a cukros üdítők
fogyasztását, mint az adókivetés, a tömegmédia-kampányok és az italokhoz való
hozzáférés korlátozása.
Természetesen a szakértők azt ugyan nem állítják, hogy
közvetlen ok- kozati kapcsolat lenne a cukros üdítők és a halálozások között,
de hogy van köztük összefüggés, azt igen, mondván ezek a cukorral édesített
szomjoltók általában egy olyan rossz étrendnek a részei, melyek egyébként is
hozzájárulnak a nem megfelelő egészségi állapot kialakulásához. Hasonló a
véleménye David Katznak a Yale Egyetem Orvostudományi Tanszékének Prevenciós
Kutatóközpont-vezetőjének is, aki ebben a kutatásban ugyan nem vett részt: „A
cukros üdítőkből származó kalóriákban gazdag étrendek mindenképpen szegényesnek
számítanak. Ezek az üdítők több keményítőcukrot, nátriumot, transzzsírt vagy
vegyi anyagot tartalmazhatnak, sőt majdnem biztosan tartalmaznak is.”
Az új tanulmány ismertetését követően napvilágot látott az
Amerikai Szív Társaság ajánlása is, mely szerint a felnőtteknek, mintegy 2000
kalóriás napi tápanyagbevitel esetén, maximum 450 kalóriányi cukros üdítőt
lenne megengedett fogyasztania hetente, amivel megelőzhetők lennének az
egészségügyi problémák hosszú távon.
Forrás: wellnesscafe.hu
0 Megjegyzések