Szerda délután a kelet-londoni Woolwichban két ember támadott rá bozótvágókkal az áldozatra, akit a nyílt utcán fejeztek le. A kormány terrorizmusként kezeli az ügyet.

Egy halálos áldozata és két sérültje van annak a támadásnak, amelyet szerdán a kelet-londoni Woolwichban hajtott végre két, machetével felfegyverzett férfi. Célpontjukat – egy katonát – a támadók a nyílt utcán lefejezték, majd egy szürke kocsiba vágták magukat és elmenekültek. A rendőrök üldözőbe vették és megsebesítették őket. A terroristákat lőtt sérülések miatt kórházba szállították, egyikük válságos állapotban van. Kormányzati bejelentések szerint az akciót a hatóságok terrortámadásként kezelik; Theresa May belügyminiszter  összehívta a kabinet rendkívüli helyzetekben reagáló speciális bizottságát a Cobrát; amíg ő a „barbár” és az „undorító” jelzővel ítélte az akciót, David Cameron miniszterelnök mélységes megdöbbenésének adott hangot a támadás után.
Arról, hogy a támadás halálos áldozata katona, egy woolwichi parlamenti képviselő, Nick Raynsford beszélt a sajtónak, hivatalos forrásból ezt egyelőre nem erősítették meg. A támadók Allahu Akbar! kiáltással rohantak rá az áldozatukra.
A terrorizmus gyanúja nem puszta elővigyázatosság: az ITV brit televízió sokkoló felvételeket sugárzott a merénylet utáni pillanatokról. A felvételeken valaki vérrel borítva, a háta mögött a haldokló katonával arról beszél, hogy bocsánat, amiért nőknek is végig kellett nézniük a támadást, de „az ő földjükön” a nők minden nap ki vannak téve hasonló látványnak. „Allahra esküszünk, hogy soha nem adjuk fel a harcot ellenetek. Az egyedüli ok, amiért ezt csináltuk, az az, hogy minden nap muzulmánok halnak meg. A brit katona szemet szemért, fogat fogért. (...) Soha nem lesztek biztonságban. Döntsétek meg a kormányt! Őket nem érdekli, mi történik veletek” – mondta a fekete bőrű férfi, aki jellegzetes londoni akcentussal szólalt meg.
A lefejezésről a sajtónak több szemtanú is azt mondta, először azt hitte, hogy a két férfi újra akar éleszteni valakit, aki összeesett az utcán. A támadók egy lámpaoszlopnak hajtottak a meneküléshez használt kocsival. „Úgy néztek ki, mintha be lennének lőve” – mesélte az egyik szemtanú, Julia Wilders. A fekete férfi a kocsiból kiszállva kezdett el beszélni Allahról és a kormány megdöntéséről az összecsődült tömegnek. Bár a machete a kezében volt, senkit nem fenyegetett. Azt, hogy a rendőrök később hányszor lőttek, Wilders nem tudta megmondani.
A támadás idején Cameron éppen Párizsban volt, ahol az Élysée-palotában éppen Francois Hollande francia elnökkel tartott sajtótájékoztatót, de a merénylet miatt visszatér Londonba. A brit belső elhárítás, az MI5 már tájékoztatta a kormányt arról, amit a támadásról, illetve a támadókról eddig tudni lehet.
A woolwichi laktanya a brit királyi nehéztüzérség volt székhelye, jelenleg a Princess of Wales királyi ezred, „a tigrisek” második zászlóalja használja.
Forrás: http://nol.hu