A növekedési időszakban számos zöldség, gyümölcs és virág
meghálálja, ha néha kap egy kis doppingszert. A permetlé „hazai termésből” is
elkészíthető.
A természetes növényi levek ráadásul nemcsak
tápanyag-kiegészítést jelentenek számukra, hanem többnyire a kártevők ellen is
hatásosak. Elsősorban a megelőzésben vesszük hasznukat, de akkor is érdemes
kipróbálni a következő természetes permetleveket, ha már megjelentek a
levéltetvek, gombák növényeinken. Már csak azért is, mert az alapanyagok ingyen
rendelkezésünkre állnak. A tapasztalatok szerint készítésükhöz az esővíz a
legjobb, ám ennek hiányában a közönséges csapvíz is megfelelő, ha néhány napig
napos helyen állni hagyjuk.
Csalánlé
Főként levéltetvek ellen hatásos, ám növényeink tövét akkor
is locsolhatjuk vele, ha éppen semmiféle kártevő nem telepedett meg rajtuk,
hiszen a csalán magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt általános erősítő
szerként is működik. A permetszerhez 1 kg felaprított friss zöld csalánt
felöntünk tíz liter vízzel, és 36-48 órai állás után hígítatlanul permetezünk
vele. Ha tovább hagyjuk a vízben a csalánt, megerjed, ami egyáltalán nem baj,
ezután is felhasználható.
Ebben az esetben naponta keverjük át, hogy a bomlási
folyamathoz sok oxigént kapjon. 10-14 napi erjesztés után 10-szeres hígításban
használható. A legfontosabb: a csalán erjedéskor iszonyatosan büdös, emiatt már
az elején adjunk hozzá macskagyökér-kivonatot, vagy kőport (a zeolit
kertészetekben kapható természetes anyag). Később is lefedve tartsuk átható
szaga miatt. A lé hetekig megtartja hatását, ősszel pedig a megmaradt
csalániszapot ráönthetjük a komposztra.
Zsurlófőzet
A gombafertőzésre hajlamos növényeket, például a
paradicsomot, az epret és a rózsákat megelőzésképpen zsurlófőzettel
permetezzük. Erősen párás, nedves napokon, amikor fennáll a gombásodás
veszélye, mindenképp permetezzünk vele (közvetlenül a növényre és a talajra
is). Készítése egyszerű: 30 dkg zsurlót 5 liter vízben egy órán keresztül
főzzünk kis lángon, majd ötszörösére hígítjuk, lehűtjük és már használhatjuk
is. Reggel a leghatásosabb, biogazdák szerint kéthetente érdemes megismételni a
permetezést. A zsurló nem az a tipikus kerti növény, így érdemes kirándulások
alkalmával begyűjteni. Ha viszünk magunkkal egy növényhatározót vagy az
internetről letöltött fotót, biztosan rátalálunk, a mezei zsurlót különös
levelei miatt nehéz összetéveszteni más növénnyel.
Kamillalé
Két marék kamillavirágot másfél liter vízben fél napig
áztatunk, majd leszűrjük és ötszörös hígításban permetezünk (locsolókannával is
mehet a növényekre). Tapasztalatok szerint a zöld levéltetveket riasztja.
Pitypanglé
A pitypangból készült permetlé növekedésserkentő a legtöbb
növényre. A szerhez körülbelül 2 kg friss levélre van szükség, melyet tíz liter
vízben két hétig erjesztünk, naponta kevergetve. Ötszörös hígításban tavasszal
és ősszel a talajra és a növényekre permetezzük.
A felsoroltakon kívül természetesen még számos növényből készíthetünk
permetszert, érdemes a témában böngészni az interneten vagy bújni a
szakkönyveket, hiszen magunknak és családunknak teszünk jót azzal, ha olyan
zöldséget, gyümölcsöt termelünk meg, amelyek nem tartalmaznak
vegyszermaradványt.
forrás: sokszinuvidek.hu
0 Megjegyzések