A növekedési időszakban számos zöldség, gyümölcs és virág meghálálja, ha néha kap egy kis doppingszert. A permetlé „hazai termésből” is elkészíthető.

A természetes növényi levek ráadásul nemcsak tápanyag-kiegészítést jelentenek számukra, hanem többnyire a kártevők ellen is hatásosak. Elsősorban a megelőzésben vesszük hasznukat, de akkor is érdemes kipróbálni a következő természetes permetleveket, ha már megjelentek a levéltetvek, gombák növényeinken. Már csak azért is, mert az alapanyagok ingyen rendelkezésünkre állnak. A tapasztalatok szerint készítésükhöz az esővíz a legjobb, ám ennek hiányában a közönséges csapvíz is megfelelő, ha néhány napig napos helyen állni hagyjuk.

Csalánlé
Főként levéltetvek ellen hatásos, ám növényeink tövét akkor is locsolhatjuk vele, ha éppen semmiféle kártevő nem telepedett meg rajtuk, hiszen a csalán magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt általános erősítő szerként is működik. A permetszerhez 1 kg felaprított friss zöld csalánt felöntünk tíz liter vízzel, és 36-48 órai állás után hígítatlanul permetezünk vele. Ha tovább hagyjuk a vízben a csalánt, megerjed, ami egyáltalán nem baj, ezután is felhasználható.

Ebben az esetben naponta keverjük át, hogy a bomlási folyamathoz sok oxigént kapjon. 10-14 napi erjesztés után 10-szeres hígításban használható. A legfontosabb: a csalán erjedéskor iszonyatosan büdös, emiatt már az elején adjunk hozzá macskagyökér-kivonatot, vagy kőport (a zeolit kertészetekben kapható természetes anyag). Később is lefedve tartsuk átható szaga miatt. A lé hetekig megtartja hatását, ősszel pedig a megmaradt csalániszapot ráönthetjük a komposztra.

Zsurlófőzet
A gombafertőzésre hajlamos növényeket, például a paradicsomot, az epret és a rózsákat megelőzésképpen zsurlófőzettel permetezzük. Erősen párás, nedves napokon, amikor fennáll a gombásodás veszélye, mindenképp permetezzünk vele (közvetlenül a növényre és a talajra is). Készítése egyszerű: 30 dkg zsurlót 5 liter vízben egy órán keresztül főzzünk kis lángon, majd ötszörösére hígítjuk, lehűtjük és már használhatjuk is. Reggel a leghatásosabb, biogazdák szerint kéthetente érdemes megismételni a permetezést. A zsurló nem az a tipikus kerti növény, így érdemes kirándulások alkalmával begyűjteni. Ha viszünk magunkkal egy növényhatározót vagy az internetről letöltött fotót, biztosan rátalálunk, a mezei zsurlót különös levelei miatt nehéz összetéveszteni más növénnyel.

Kamillalé
Két marék kamillavirágot másfél liter vízben fél napig áztatunk, majd leszűrjük és ötszörös hígításban permetezünk (locsolókannával is mehet a növényekre). Tapasztalatok szerint a zöld levéltetveket riasztja.

Pitypanglé
A pitypangból készült permetlé növekedésserkentő a legtöbb növényre. A szerhez körülbelül 2 kg friss levélre van szükség, melyet tíz liter vízben két hétig erjesztünk, naponta kevergetve. Ötszörös hígításban tavasszal és ősszel a talajra és a növényekre permetezzük.


A felsoroltakon kívül természetesen még számos növényből készíthetünk permetszert, érdemes a témában böngészni az interneten vagy bújni a szakkönyveket, hiszen magunknak és családunknak teszünk jót azzal, ha olyan zöldséget, gyümölcsöt termelünk meg, amelyek nem tartalmaznak vegyszermaradványt.

forrás: sokszinuvidek.hu