A csere alapja, hogy mindkét fél egyszerre ad is, kap is. Az ősi időkben bevett szokás volt ez a kereskedési forma, de ezt az elvet ma is újrahasznosíthatjuk.
Nyomtatható változat  |   Küldd el az ismerősödnek, ha tetszett!  |   Betűméretmegosztom:    

Még érezzük a gazdasági válság hatásait, nem költünk annyit és annyi mindenre, mint előtte. Vannak azonban dolgok, amelyekről nem szeretnék lemondani, például a nyaralásról. Csupán kreatívabbnak és szemfülesebbnek kell lennünk, hogy ne kelljen megfosztanunk magunkat a kikapcsolódástól. Egy-két alternatív módszer segítségével nemcsak spórolhatunk, de egészen más módon vendégeskedhetünk idegen országok és kultúrák mindennapjaiban, mint eddig.
Nem mindenki rendelkezik egy-egy külföldön élő jó barát, rokon vagy jó lelkű ismerős előnyeivel, sokuknak nincs olyan ismerőse, aki felajánlaná otthonát vagy fekhelyét a nyári kiruccanás alkalmával. A közösségi média segítségével viszont mindenki szerezhet magának szállást, akár többet is.

A kanapészörf vagy couchsurfing már régóta jól ismert formája a szálláskeresésnek. Ennek lényege, hogy a couchsurfing (CS) internetes közösségében ajánlják fel egymásnak a legkülönbözőbb országok lakosai szabad kanapéjukat, hozzásegítve minket nemcsak a pénzmegtakarításhoz, de az idegenvezetéshez és az adott kultúra testközeli, autentikus megismeréséhez is. Ez a nyaralási forma elsősorban a fiatalabb generáció körében vívott ki népszerűséget magának. Létezik a kanapészörfnek egy kényelmesebb, családbarátabb és izgalmasabb formája is: ez a csereotthon-mozgalom.

Cserélj otthont

Az ötlet még az ötvenes évek idején pattant ki holland és francia tanárok fejéből, akik a nyári szünetet egymás otthonában töltötték. Azóta ez az elsőre kissé ijesztően hangzó lehetőség elterjedt és bevett formája az üdülésnek.

Az ember legnagyobb félelme, hogy idegeneket engedjen a lakásába, a magánszférájába, vagy egyszerűen csak az értékeit félti. Ma, amikor a bizalom kiveszőben van a világból, a legnagyobb vakmerőségnek látszik az ilyen vállalkozás. Ugyanakkor a közösségi oldalakon sokszor több száz emberrel, köztük ismerősként kezelt idegenekkel osztjuk meg mindennapjainkat, amivel néhányan vissza is élnek (gondoljunk a facebookra kitett fényképek, közlések alapján elkövetett betörésekre).

Ha alaposabban megismerjük a lakáscsere folyamatát, láthatjuk, hogy talán mégsem akkora képtelenség az ötlet, sőt kifejezett előnyökkel is járhat: egy másik ország lakosai lehetünk, a csereotthon tulajdonosának lakásával kicsit az életét is megkaphatjuk. Megtudhatjuk például, hogy hol szokott friss kiflit vásárolni, merre van a legszebb park, melyik a kedvenc kávézója stb. Kicsit levetkőzhetjük a mára negatív tartalommal megtöltött turista jelzőt is, és az adott város polgárává avanzsálhatunk – legalábbis rövid időre.

Nagy a hazai közösség is

A lakáscserélők közösségének két nagyobb honlapja működik. Az egyik legrégebbi az Intervac közössége, neve az international (nemzetközi) és a vacation (nyaralás) szavak összetételéből született. A másik a Homeexchange, melynek magyar társoldala is létezik. Természetesen facebookon is követhetjük a felajánlásokat, nézelődhetünk a lehetőségek között.

A magyar honlap 2002 óta működik, és tagjainak száma ma már eléri a 44 ezer felhasználót. A tapasztalatok alapján az otthoncserével nyaralni indulók közössége a legtöbb esetben 35–60 év közötti művelt, széles látókörű, valamilyen saját vállalkozással rendelkező, családos ember, de sok közöttük a nyugdíjas is.

A tagság nem ingyenes, de havi minimális összegért fenntarthatjuk a profilunkat, illetve ha az első évben nem találunk cserepartnert, a másodikban ingyen vehetjük igénybe a honlap szolgáltatásait. Az üzemeltetők gondoskodnak a személyes adatok védelméről is, nem adják ki őket más felhasználóknak, és e-mail címünket is mi magunk adhatjuk meg a kiválasztott embereknek.

Mi a garancia?

A válogatásban segít az a referenciarendszer, amely minden felhasználóhoz minősítést rendel hozzá, ugyanis egy-egy nyaralás után a felek pontozzák a másikat, illetve a lakását, így már az elején kiszűrhetjük a kevésbé megbízható otthoncserélőket.

A folyamat megkönnyítése és biztonságossá tétele érdekében pontos utasításokat és tanácsokat kapunk a honlapon arról, hogyan is szervezzünk meg egy hasonló nyaralást. Érdemes már 4-6 hónappal az utazás előtt keresni kezdeni és felvenni a kapcsolatot akár több lakáshirdetővel is. Fontos, hogy legyen elég időnk megismerni a másikat, és ezáltal idegenből ismerősökké, vendégekké váljunk egymás számára. Ehhez nem árt, ha rendelkezünk némi angoltudással, de találunk levélsablonokat is, amelyek megkönnyítik a dolgunkat. Érdemes akár telefonon, sykpe-on is felvenni a másik féllel a kapcsolatot, hogy bizalmasabb viszonyt építhessünk ki még az indulás előtt.

Ezután kezdődhet az egyeztetés, és érdemes megállapodást írni arról, hogy mi az, aminek a használatát engedélyezzük (autó), valamint hogy az esetleges károk rendezése és felelőssége is egyértelmű legyen. Igyekezzünk minél több képet, leírást küldeni a lakásról, pontos adatokat a környékről, közlekedésről, sőt a szomszédokat se felejtsük értesíteni, hogy ne érje őket meglepetés, ha egyszer csak másik családdal találják szembe magukat.

A csereotthon üzemeltetői további segédletként megbízható linkeket is mellékeltek útikönyvekről, térképekről autókölcsönzésről vagy jegyvásárlásról.
Olyan tanácsokat is olvashatunk, amelyek talán nem is jutnak eszünkbe: pl. jegyezzük fel az eredeti lakók bejövő hívásait, biztosítsunk vendégeink számára külön tároló helyet, zároljuk távollétünk alatt a nemzetközi hívásokat.

Mindezt átgondolva felmerülhet a kérdés, vajon megéri-e ennyi fáradozás, ahelyett hogy csak egyszerűen és gyorsan lefoglalnánk egy apartmant vagy hotelszobát. Ezenkívül pluszköltségekkel is számolnunk kell, ha ne adj isten, az ott tartózkodásunk alatt romlik el vagy rontunk el valami értékesebb berendezést.

Mégis megéri legalább kipróbálni, hiszen saját kis lakásunkért cserébe egy kis szerencsével lakhatunk akár skóciai kastélyban, holland lakóhajón vagy tengerparti házacskában is Fidzsi szigetén. Az élmény pedig megfizethetetlen lesz.

Forrás: otvenentul.hu