A szúnyogirtó spraykben található DEE (dietil-touluamid) károsítja és pusztítja az agyi idegsejteket, ezért bár hatékony, használjunk helyette természetes

A hirtelen jött meleg miatt egyszerűen belecsöppentünk a szúnyogszezon közepébe. Hiába kezdték meg az irtást, a jó időben villámgyorsan elszaporodtak a kis rovarok, sok-sok bosszúságot okozva nekünk, A szúnyogok legnagyobb természetes ellensége az időjárás. Az erős szél, az eső, a hideg egyáltalán nem kedvez a szúnyoglárváknak, így nem is képesek olyan gyorsan szapaorodni, mint egy átlagos, napsütéses, meleg napon. Sajnos a természetben egyre kevesebb békával, illetve fecskével találkozunk, amelyeknek egyik kedvenc eledele a szúnyog. A denevérek is nagy szúnyogfalók, azonban szívesebben elcsócsálnak egy zsírosabb molylepkét, mint egy soványka szúnyogot, így bőregeret sem érdemes A szúnyogokat a testünkből kibocsátott hő, és bizonyos illatanyagok vonzzák. A fényre teljesen közömbösek, ezért téves az a hiedelem, miszerint nyáron éjszaka ne kapcsoljunk villanyt, mert az vonzza a vérszívókat. A ventilátor használata viszont akadályozza a A szúnyogok közül a nőstények csípnek, ilyenkor az aprócska szájszervüket bőrünkbe mélyesztik, miközben érzéstelenítő anyagot fecskendeznek belénk. A kis, hegyes szervvel aztán nekilátnak a vérszívásnak.

A néhány másodperces művelet után az érzéstelenítő hatása elmúlik, s beindul egy gyulladásos folyamat, ezért ég, viszket és fáj.A szúnyogcsípést leginkább ecetes-vizes borogatással, körömvirág-, vagy teafakrémmel, a vöröshagyma levével, esetleg a levelével tudjuk ápolhatjuk. Azonban egyáltalán nem muszáj megvárnunk, míg tele leszünk csípésekkel, érdemes kipróbálni néhány természetes szúnyogriasztó szert, amik gondoskodnak arról, hogy meg se közelítsenek bennünk ezek a rovarok.Az egyik leghatékonyabb riasztó szer a szójaolaj. Szerencsére nemcsak a vérszívókat tartja távol, hanem a bőrünket is ápolja, széppé teszi. Érdemes vékonyan bedörzsölni vele a fedetlen testrészeinket, vagy néhány cseppet csepegtetni a ruhánkra, s garantáltan távol maradnak tőlünk a rovarok.Nagyanyáink idejében a különböző fűszerekre esküdtek. Nem véletlenül ültettek a falusi házak ablakai alá mentát, citromfüvet, körömvirágot, babért, bazsalikomot, rozmaringot, levendulát. Többek között hatékony még az oregánó, a citronella, a citrom, az ősi magyar paradicsom növény, a páfrányfenyő is.

Természetesen, aki nem akar a különböző növényekkel bíbelődni, az más formában is beszerezheti őket. Szárított növényeket is vásárolhatunk, de illóolaj formájában is hatékonyak. Érdemes eredeti illóolajat beszerezni és azt párologtatni esténként a hálószobában, a teraszon, de bázisolajjal hígítva akár a testünket is bekenhetjük velük. Fontos előtte allergia próbát csinálni, mert akinek érzékeny a bőre, annak könnyen kipirosodhat az illóolajtól.

Akinél esetleg allergiás reakciók lépnek fel, az válassza a geránium olajat, mert az ugyancsak jó szúnyogriasztó.Igazi házi praktika a vanília kivonat párologtatása is, amiből egy evőkanálnyi szükséges egy pohár vízhez, majd ezt a keveréket öntsük egy tálba és tegyük arra a területre, amelyet szeretnénk szúnyogmentessé tenni.Léteznek már olyan muskátli fajták is, amelyek kifejezetten szúnyogriasztó hatásúak, de az eukaliptusznak, a szivarfának, a páfrányfenyőnek ugyancsak ez a jellegzetes tulajdonsága.

Forrás: hajraegeszseg.hu