Egy hónapja még havat lapátoltunk, mostanság viszont a hőmérő higanyszála egyre magasabbra szökken napközben. Örülünk a jó időnek, de ezzel együtt visszatér a kellemetlen mumus, az izzadás. Tegyünk ellene!

Utálhatjuk akárhogy, az izzadás természetes és a testünk számára hasznos folyamat. Kulcsfontosságú szerepe van többek közt testhőmérsékletünk szabályozásában és a méreganyagok kiválasztásában. Persze, ezt elfogadjuk – a testünk egy csodálatos szerkezet –, de ez nem jelent túl nagy vigaszt, amikor egy randevú előtt, hosszú készülődés után – persze, mikor már elhagytuk szobánk oltalmazó falait – észrevesszük a két kis alattomos foltot a hónaljunk tájékán. Remek első benyomás származik abból, amikor valaki a nyilvánvalót próbálja eltakarni úgy, hogy természetellenes, merev, kényelmetlen helyzetben tartja a karjait órákon keresztül. Hogyan kerülhetjük el a fent vázolt és ahhoz hasonló eseteket?

A randevú, állásinterjú, vizsga előtti izzadás évszaktól független, a stressz okozza. Nyári hőségben vagy sportolás közben kissé eltérő folyamatok játszódnak le testünkben, olyankor kerül előtérbe a hő leadás funkciója. Sőt, lányoknál a menstruáció alatt is fokozódik az izzadás a különböző hormonok hatására. Az, hogy ki, mennyire izzad, alkatfüggő, csakúgy, mint a verejték összetétele.

Izzadni bárhol lehet! Persze érthetjük ezt földrajzi helyekre is, de most maradjunk a testünknél! Legtöbben a hónaljnál jelentkező foltoktól szenvednek, de sokak életét megkeseríti a láb, a tenyér, a hát, a fej és a mellek környékén jelentkező izzadás is.

A reklámok ontják ránk az információkat, olyan lenyűgöző termékek vásárlására csábítanak, melyek mellett fürödni is felesleges két napig. Persze hihetünk ezeknek, de akkor ne csodálkozzunk, ha a fél busz leszáll, mikor mi felszállunk, sőt a hétpróbás hajléktalan is elül mellőlünk! Csodaszerek helyett próbálkozzunk például a zsályával! Többek közt javítja a koncentrációt és gyulladáscsökkentő hatása is ismert, ezen kívül pedig tapasztalatok szerint remek izzadás gátló. Főzz belőle teát: egy evőkanál zsályát adj két deciliter forrásban lévő vízhez és fogyaszd háromnaponta! Persze filteres formában is megvásárolhatod a zsálya teát gyógynövényboltokban, drogériákban.

Az is fontos, mit eszel. A csípős, fűszeres, magas cukortartalmú ételek, az alkohol mind fokozzák az izzadást.

Mit tehetsz még eme kellemetlen jelenség ellen? „Fürödj!” – hangozhat az egyszeri ember válasza. Persze ez is remek ötlet, de feltételezzük, hogy ezt nem kell külön kiemelnünk. Külsőleg megoldás lehet még a hintőpor, a szódabikarbóna, az ecet és a citrom leve is. A dezodorokhoz hasonló bonyolult technikával kell ezeket is a bőrödre juttatnod. (Persze nem egyszerre, hanem ki kell tapasztalni, melyik a számodra legmegfelelőbb megoldás)!

Az sem mindegy, mibe izzadsz – vagy nem izzadsz – bele! A műszálas, feszülős, szűk ruhák helyett válaszd a jól szellőző, bő szabású, természetes textíliából – például pamutból – készült darabokat! (Nyilvánvalóan a bő szabás nem jelenti azt, hogy mostantól járj zsákruhában)!

Ne feledkezz meg a jó öreg hónaljkutyáról sem! Ne várd meg, míg „ugatni” kezd! Nem szép látvány, ráadásul felfogja a testszagot is, ami könnyen elképzelhető következményekkel jár…

Ha a fent említett tippek közül semmi sem segít és izzadásod rendkívül zavar, extrémnek tűnik, fordulj orvoshoz! Az is előfordulhat, hogy hormonális vagy pajzsmirigyproblémák állnak a háttérben. Azért ne diagnosztizáld magadat rögtön gyógyíthatatlanná! Fogadd meg tanácsainkat és élvezd gond nélkül a jó időt!

Forrás: ertunk.hu