Hasonlóan az év többi időszakához, fülünk ápolásáról és egészségének védelméről a nyaralás ideje alatt sem szabad megfeledkeznünk. Néhány jó tanács megfogadásával sokat tehetünk fülünk érdekében.

A vizekben élő baktériumok könnyen fertőzést okozhatnak

A vízben - különösen a természetes vizekben, de a medencékben is - sok baktérium él, amelyek fertőzést okozhatnak a fülben. Ez különösen akkor gyakori, ha fülünk sok szennyeződést és fülzsírt tartalmaz, amely remek táptalaj a baktériumok számára. A fertőzés általában a hallójárat apró sérüléseinél jelentkezik, és kezdetben viszkető, kellemetlen érzést okoz. Néhány napon belül azonban fülünk bedagadhat, eldugul és fájni kezd, különösen akkor, ha hozzáérünk a fülkagylónkhoz. Jellemző tünet az is, hogy az ember úgy érzi, mintha víz ment volna a fülébe, de az nem folyik ki, bárhogy is rázza a fejét.


Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, aki valószínűleg gyulladáscsökkentő készítménnyel fogja kezelni a fertőzést. Gyakran segít, ha vattát dugunk a fülünkbe, amelyet átitatunk a gyógyszerrel, így az hosszú időn keresztül is kifejtheti hatását. A víz fülünkbe jutását megakadályozhatjuk füldugó alkalmazásával, azonban az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy itt is óvatosnak kell lennünk, ugyanis a füldugó is felsértheti hallójáratunkat, amely újabb fertőzés forrása lehet. A hallókészüléket használóknak azt tanácsoljuk, hogy fürdés közben lehetőleg ne viseljék a hallást segítő készülékeket.

Forrás: oprigo.hu