A csokoládét és különböző édességeket többnyire nem azért
eszed, hogy az éhségedet csillapítsd, fogyasztásuk hátterében más jellegű
motiváció áll.
Ismerj meg két különböző magyarázatot, amelyek rávilágítanak
arra, hogy miért nem tudsz lemondani a csokiról - sokszor olyankor sem, amikor
fogyókúrázol.
Miért kívánod a csokit?
A csokoládé utáni erős sóvárgás nem vicc. Komoly
egészségügyi problémákat eredményezhet, befolyásolja a testsúlyodat és az
önbecsülésedet. Hogy miért olyan nehéz lemondani az édességekről, annak
hátterében bonyolult kémiai és lelki folyamatok állnak.
Fokozza az endorfintermelést
Ismert tény, hogy a csokoládéban lévő bizonyos vegyületek
beindítják a szervezetben az endorfintermelést - melyet a köznyelv csak
boldogsághormonnak nevez. Pár kocka csoki elfogyasztását követően tehát jobb
lesz a közérzeted, javul a hangulatod. Ha azonban nem tudsz megállni ennél a
mennyiségnél, a plusz kalóriabevitel elhízáshoz vezet.
Függőséget okoz
Ugyanakkor kutatók arra is rámutattak, hogy a csokoládé
bizonyos szempontból hasonló hatással van a szervezetre, mint az ópium.
Vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a csokoládéfüggők esetében azok az agyi
területek aktívak az édesség fogyasztása során, mint az ópiumfüggők esetében
droghasználata alatt - írja a Daily Mail.
Laura, a Turbó diéta háziasszonyának tippjei:
Ha megiszol egy csokis Turbó diéta turmixitalt, olyan
érzésed lehet, mintha csokit ettél volna. És nem is hizlal!
A fehérjeturmix hat különböző ízben kapható, hogy a
fogyókúrád változatos legyen.
Fagyaszd le a turmixitalt, és edd jégkrém helyett. Győzd le
az állandó éhségérzetet! Nézd meg, hogyan lehetséges ez!
A desszertnek mindig van hely
Érdekes jelenségre adott magyarázatot nemrégiben dr.
Palmiero Monteleone, a Nápolyi Egyetem kutatója. Talán te is megfigyelted már,
hogy gyakran egy kiadós ebéd után még tudsz enni desszertet - annak ellenére,
hogy a második fogás befejeztével úgy érezted, kidurransz.
Ennek hátterében dr. Monteleone szerint az áll, hogy a
desszertevést nem az éhség motiválja, egyszerűen az örömszerzés miatt történik.
Amikor bekapsz egy szelet csokit vagy süteményt, az agyadban olyan vegyületek
terelődnek, amelyek a jutalmazó ingerek kiváltásáért felelnek. Ezt a jelenséget
élvezeti evésnek vagy hedonisztikus éhségnek nevezte el a kutató.
ljuk. A
párolásnál ügyeljünk, hogy szép, élénkzöld színe megmaradjon, és egy kicsit még
roppanós legyen. Az újburgonyát és a spárgát tálba tesszük, sóval, borssal ízesítjük,
az olíva olajjal és a balzsamecettel meglocsoljuk, majd lazán összeforgatjuk. A
sonkát és a petrezselymet a tetejére szórjuk, és máris tálaljuk.
Forrás: femina.hu
0 Megjegyzések