Puha vagy kemény, természetes vagy műanyag - nem mindegy, mit mivel söprünk. Fele munka, dupla siker, ha a megfelelőt választjuk ki.

Az eszköz anyaga mellett a technikától is függ, milyen hatékonysággal sepregetünk. Ne erőből, hanem lazán haladjunk, és tartsuk be a logikus irányt. Az ablaktól haladjunk az ajtó felé, a lakás legtávolabbi pontjától a bejáratig. Ha kell, húzzuk össze több helyen a szemetet. Ha métereken át söprünk, lehet, hogy a végén oda is kerül por, ahol nem is volt.

A lakáson belül kíméljük a parkettát és a szőnyeget. A szobában puha szálú partvissal dolgozzunk. Ne keverjük a kinti és a benti piszkot: a teraszon tartsunk kicsit erősebb szálú partvist vagy műanyagból készült seprűt.

A fürdőszoba és a konyha sima padlócsempéjén összehúzhatjuk a piszkot hagyományos seprűvel is, de a nem nagy felületekhez elég egy kisebbfajta műanyag kézisöprű.

Akinek fáj a dereka, használhat hosszú fogójú lapátot és hozzávaló seprűt, így nem kell hajolgatni. Ha kisállatot tartunk, a szőnyegekhez nem elég a szőnyegsöprű. Szerezzünk be sűrű szálú, erősebb ruha- vagy gumikefét. Ezzel háromhavonként alaposan fésüljük át a szőnyegeket. A járólapon jól boldogulhatunk műanyag söprűvel.

Tipp: felakasztva vagy felfordítva tároljuk a ciroksöprűt, hogy a szálai ne görbüljenek meg

Hasznos kellékek:
- a gumikefés seprű minden szőnyegtípuson használható
- az ebédlőasztalról morzsaseprűvel gyűjthetjük össze az apró ételmaradékot
- az elektromos seprű feltölthető akkumulátorral működik, és tartályba szedi a port    

Forrás:  stop.hu