Az időjárás ugyan még a sálak és kesztyűk pártját fogja, mi ezzel a cikkel szeretnénk előcsalogatni a Napot és a jó időt. Most nem csak azt mutatjuk meg, melyek a legtrendibb napszemüvegek, de azt is megtudhatod, Neked melyik áll majd a legjobban!

A napszemüvegek nem csak az UV-sugárzás káros hatásai ellen, a szemünk védelmére vannak – bár nyilván ez a legfontosabb funkciója –, de ugyanakkor nagyon fontos része is a szettünknek. Amolyan kettő az egyben: óvjuk a szemeinket, és a legegyszerűbb összeállításunkat is feldobhatjuk vele. Ahogy a mondás is tartja: „a napszemüveg öltöztet”.


Idén nyáron a drámai kereteken újra találkozhatunk állatmintákkal. A párducminta mellett a tigriscsíkok és a kígyóbőr lenyomatok a legtrendibbek. Az elegáns, csak alkalmakra megfelelő darabok mellett az egyszerűbb, hétköznapi dizájn is megtalálható az idei felhozatalban. Kerek, túlméretezett, csicsás keretek, sötét, világos lencsék és a többi. Az abszolút kedvenc viszont a (nem mintáját, hanem formáját tekintve) cicás keret. Több helyen is lehet olvasni, hogy ez az idei szezon kötelező darabja. Mi azért annyit hozzáfűznénk, hiába divatos, ha nem áll jól, nem kell erőltetni!

A szemüvegtrend sokszínűsége érezhető a nagy dizájnereknél is. A Prada és Anna Sui bemutatóit is a virágmintás keretek uralták, míg a Gucci a színekre ment rá. A rózsaszín, kék, tengerzöld, de még a sárga különböző árnyalatai is láthatók voltak a modelleken. Rebecca Taylor kifutóin pedig futurisztikus képként jelentek meg az üvegkeretes szemüvegek. Fendi a túlméretezett és geometrikus formákkal színesítette tovább a sort. Roberto Cavalli pedig egyedülálló fém berakásokkal dobta fel kereteit, míg a cicás formák többek között Alice+Olivia, Jason Wu és Rachel Roy show-in is megjelentek. De a pilóta szemüvegeket sem kell ám eldobnunk!


Röviden összefoglalva annyit is mondhatnánk, mindegy, milyen formája, színe vagy mintája van a napszemüvegednek, a saját stílusodnak megfelelően hordhatod visszafogott, de kirívó módon is. De egy nagyon fontos, apró titok van: olyan keretet válassz, ami illik hozzád! Ha erre figyelsz, nem nyúlhatsz mellé.

A megfelelő napszemüveg – ugyanígy a dioptriás szemüveg – kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell vennünk. A hajszín és az életkor is ugyanolyan meghatározó lehet, mint saját öltözködési stílusod. De kétségtelen, hogy amire a legjobban figyelnünk kell, az az arc és a keret formáinak harmóniája, méreteinek arányossága.

Az ofotert.hu tanácsai alapján összeszedtük Nektek, hogy melyik típushoz, melyik forma megy a legjobban.
Ahogy a frizura vagy a smink választásánál, most is az ovális arcú lányoknak van a legjobb dolguk. Lágy vonalaiknak köszönhetően szinte minden jól áll nekik. Egyedül a szögletes keretekkel kell óvatosnak lenniük, mert azok között előfordulhat olyan dizájn, ami torzíthatja az arc harmóniáját.

A kerek arcnál az a célunk, hogy határozottabbá tegyük az íveket, és optikailag megnyújtsuk az arcot. Erre legalkalmasabbak a geometrikus és ovális keretek. Nekik megfelelő lehet például egy hasonló darab, mint a képünkön látható kék, pillangóval díszített Gucci.


A cicás trendek leginkább a következő két csoportba tartozóknak állnak a legjobban. A széles homlokkal, arccsonttal és kissé szögletes állal rendelkező, négyzetes arcú lányoknak. A cicás, kerek és ovális formák enyhítik az arc vonalait. A négyszögletes formákat viszont el kell felejteniük! Képünkön egy Mikkat darabot hoztunk példának.

Az előzőnél hosszúkásabb, de még mindig négyszögletes vonalakkal rendelkező arcoknál az optikai enyhítés mellett a szélesítés is képbe jöhet. Az illusztrációnkon (Tom Ford) is látható cicás keretekhez hasonló, ívelt, ovális és kerek formákkal érhetjük el a megfelelő hatást.



A következő típusnál viszont épp az ilyesmi formákat kell elkerülnünk. A háromszögletű arcoknál az áll vonalának szélesítése a cél, hogy így törekedjünk az optimálisnak vélt ovális forma elérésére. Erre a legalkalmasabbak a pilóta szemüvegek, amik ma már szinte mindenkinek a polcán megtalálhatóak. Nekik a kerek arcúakhoz hasonlóan egy Gucci darabot hoztunk példának.

Természetesen nem csak ebben az árfekvésben találhatjuk meg a legmegfelelőbb dizájnt magunknak, de ezekkel tudtuk a legpontosabban szemléltetni. Természetesen tudjuk, hogy mindenki a saját pénztárcájának megfelelő darabokat fogja megvenni. Azt pedig, hogy a tanácsunkat megfogadjátok-e, csak rajtatok múlik. Jó nézelődést!

Forrás: ertunk.hu