Párizs — Milyen okosan néz ez a baba! – ha már bókoltunk így egy csecsemő édesanyjának, biztos nem gondoltunk bele, hogy mennyire igazunk van.

Csak okosan!Nem szabad gügyögni hozzá, már csak azért sem, mert okosabb, mint hittük. Fotó: Northfoto
Francia tudósok ugyanis bebizonyították: az eddigi hiedelmekkel ellentétben a kisbabák már öt hónapos korukban tudatuknál vannak, sőt emlékezőtehetségük is van.  Felnőtteken végzett vizsgálatokból már tudjuk, hogy az agyi aktivitás mindig egy meghatározott mintát követ. Amikor a szem meglát egy mozgó tárgyat, a látásközpont akkor is működésbe lép, ha a tárgy túl gyors ahhoz, hogy egyáltalán észrevegyük. Viszont, ha az a bizonyos tárgy elég sokáig marad a látómezőnkben, akkor az információ eljut az agy hátsó részéből a megfelelő kéregbe, amely addig ott tartja a képet, amíg észrevesszük.

Mindez a másodperc törtrésze alatt játszódik le. A francia állami kutatóintézet munkatársai most arra keresték a választ, vajon csecsemőknél is ki lehet-e mutatni ugyanezt a mintát. A kísérletben elektródákat helyeztek különböző korú kisbabák fejére, és egy arcot mutattak nekik az eléjük helyezett képernyőn. Hamar kiderült, hogy mindez náluk is működik, bár az információ valamivel lassabban halad, mint a felnőtteknél. Az azonban még a kutatás vezetőjét is meglepte, hogy már az öt hónapos csecsemők is a tudatosság jeleit mutatták.

– Bár az átvitel gyengébb és lassabb, kétségtelen, hogy már a néhány hónapos babák agya is közvetíti a képeket – nyilatkozta Sid Kourier a Science című tudományos lapnak. A tudósok most azt remélik, további kísérletekkel sikerül feltárni, hogyan kapcsolódik a tudatosság kifejlődése a tanuláshoz, különösen az anyanyelv elsajátítása esetében.

Forrás: blikk.hu