A 19 éves lányomon allergiás bőrreakció jelentkezett közvetlenül az étkezés után. Labor vizsgálatot végeztek, melynek során kiderült, hogy gabonaallergiája van. A lisztérzékenység és a gabonaallergia ugyanaz? Lehet tovább vizsgálni, hogy pontosan melyik gabona féle váltja ki a bőrreakciókat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A lisztérzékenység egy a búzában, árpában, rozsban előforduló gliadin (fehérje) hatására kialakuló autoimmun betegség.

A lisztérzékenység nem hirtelen kezdetű, típusosan felszívódási zavarral, hasi panaszokkal, hasmenéssel jár.

Lisztérzékenység
A betegség klasszikus tünetei a nagytömegű, laza széklet, hasmenés, következményes vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság, fogyás, puffadás, gyermekkorban a növekedés elmaradása, alacsony termet.

Az étkezés után közvetlenül megjelenő bőrtünetek azonban I.-es típusú allergiás reakcióra jellemzőek, mely mechanizmusa nagyban különbözik a lisztérzékenység kórfolyamatától.

Javaslom, végeztessenek lisztérzékenység irányába szerológiai(vérvételi) vizsgálatot (anti-gliadin, anti-endomysium, illetve a legfontosabb, anti-tTG vizsgálat). Ha ez negatív, a lisztérzékenység kizárható.

Ezt követően érdemes étkezési napló vezetésével az allergiás reakciót kiváltó élelmiszert megkeresni, majd a diétából kihagyni.

Forrás: webbeteg.hu