Kedves Kérdező!
A lisztérzékenység egy a búzában, árpában, rozsban
előforduló gliadin (fehérje) hatására kialakuló autoimmun betegség.
A lisztérzékenység nem hirtelen kezdetű, típusosan
felszívódási zavarral, hasi panaszokkal, hasmenéssel jár.
Lisztérzékenység
A betegség klasszikus tünetei a nagytömegű, laza széklet,
hasmenés, következményes vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság, fogyás,
puffadás, gyermekkorban a növekedés elmaradása, alacsony termet.
Az étkezés után közvetlenül megjelenő bőrtünetek azonban
I.-es típusú allergiás reakcióra jellemzőek, mely mechanizmusa nagyban
különbözik a lisztérzékenység kórfolyamatától.
Javaslom, végeztessenek lisztérzékenység irányába
szerológiai(vérvételi) vizsgálatot (anti-gliadin, anti-endomysium, illetve a
legfontosabb, anti-tTG vizsgálat). Ha ez negatív, a lisztérzékenység kizárható.
Ezt követően érdemes étkezési napló vezetésével az allergiás
reakciót kiváltó élelmiszert megkeresni, majd a diétából kihagyni.
Forrás: webbeteg.hu
0 Megjegyzések