Egy orosz tudóscsoport azt állítja, hogy egy 10-15 000 éve elpusztult nőstény gyapjasmamutból sikerült vért kinyerniük - olvasható a phys.org weboldalon. Ha ez igaz, a felfedezéssel az emberiség lényegesen közelebb kerül ahhoz, hogy sikerrel klónozhasson mamutot.
Egy orosz kutatócsoport egy Jeges-tengeri szigeten bukkant rá arra a mamutmaradványra, melyből vért is sikerült kinyerniük. A tetem egy 10-15 000 éve, nagyjából hatvanesztendős korában elpusztult nőstény mamuté, és valószínűleg azért maradt ennyire jó állapotban, mert az állat nem sokkal halála után vízbe esett, ez pedig később megfagyott körülötte.
Szemjon Grigorjev, a tudóscsoport vezetője és a jakutszki Északkeleti Szövetségi Egyetem kutatója szerint kifejezetten meglepő, hogy egy ennyire jól konzervált leletet találtak, ezért is óriási jelentőségű a felfedezés. "Amikor megtörtük a jeget a gyomor alatt, nagyon sötét vér áramlott ki a tetemből. Az izomszövet is piros, szinte friss húsnak tűnik." - mondta a tudós az AFP-nek.
Grigorjev az phys.org beszámolója szerint arra is kitért, hogy csak az állat alsó része fagyott bele a vízbe, fejének és hátának nagyobb része az évezredek alatt ragadozók és dögevők martalékává vált.
Fotó: internet

A felfedezés nem csak a gyapjas mamut közelebbi tanulmányozására ad reményt, de akár a rég kihalt állat klónozására is.
A gyapjas mamutok egyébként nagyjából 10 000 éve haltak ki, de ezelőtt mintegy 125 ezer éven át uralták Eurázsia és Észak-Amerika jeges vidékeit. Kipusztulásukat a jégkorszak vége hozta el. A 6-8 tonnát nyomó agyarasok főleg nővényekkel táplálkoztak, a mai elefántokkal állnak rokonságban.