A fénytörési hibákat szemüveg és kontaktlencse mellett lézerrel és műtéttel is meg lehet oldani. Ezek a beavatkozások a szaruhártyát és a szemlencsét érintik.

A lézeres beavatkozás nem tud segíteni a tompalátó szemen, nem tudja "megtanítani" ezt a szemet látni.
Az öregszeműség (presbyopia) a lencse és függesztő rostjainak rugalmatlanságából fakadó alkalmazkodó képtelenség. A beavatkozások ezen szintén nem segíthetnek, ezt a feladatot nem tudják átvenni, adott életkor felett az olvasásához külön korrekció szükséges.
Látásjavító (fotorefraktív) lézer kezelések során a szem fénytörését a szaruhártya adott rétegének elpárologtatásával változtatjuk meg, így a szaruhártya elvékonyodik, felszínének domborzati viszonyai megváltoznak. A módszer alkalmas rövidlátó (myopiás), távollátó (hypermetropiás) és egyenetlen szaruhártya görbületű (astigmiás) páciensek kezelésére is.

Ez a beavatkozás - szemben a szemüveggel vagy kontaktlencsével - véglegesen és visszafordíthatatlanul megváltoztatja a szaruhártya közepének törőerejét. Bizonyos esetekben viszont a kezelés megismételhető.

Általában kozmetikai okokból a páciens kérésére történik a beavatkozás. Kivétel ez alól, ha a páciens sem szemüveget (két szem közötti nagy dioptria különbség) sem kontaktlencsét nem tud használni. Szemészeti betegség utáni heges állapot megoldására is használják.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

Szemlencseműtétet önmagában a fénytörés megváltoztatásáért kivételes esetekben (pl. nagyfokú rövidlátás) végeznek csak. Viszont a szürkehályog miatti műtét során a beültetett műlencse dioptria értékét úgy tervezik meg, hogy ne kelljen egyéb korrekciót (szemüveget, kontaktlencsét) viselni a betegnek.

A lézeres beavatkozás előkészítése

Mikor nem végezhető el a lézeres kezelés?
18 évnél fiatalabbaknál.
Ha a rövidlátás mértéke évente 15 százalékkal romlik.
Ha túl vékony a szaruhártya a biztonságos vékonyításhoz (450 µm).
Ha kísérő szemészeti betegségek (száraz szem szindróma, zöldhályog, cukorbetegség okozta ideghártya elváltozás, az ideghártya kifejezett elvékonyodása) vannak jelen.
Ha szívritmus szabályzója (pacemaker) van a páciensnek.
Terhesség esetén.
Ha volt korábban súlyos áthatoló szemsérülés.

A páciens fénytörését számítógép térképezi fel, majd megtervezi a lézeres beavatkozás menetét.
Kontaktlencse viselő esetén a vizsgálat előtt a lencsét ki kell venni, hogy ne befolyásolja a szaruhártya felszínét. Lágy kontaktlencsét egy héttel, a kemény kontaktlencsét 2-3 héttel korábban.

A beavatkozás előtt fontos tisztázni az alábbi kérdéseket:

Mióta hord szemüveget?
Mennyit változott a dioptria érték az utóbbi időben?
Hordott-e kontaktlencsét?
Egyéb szemészeti betegsége fennáll-e, volt sérülése, szemműtéte?
Kancsalítás, tompalátás ismert-e?

A szem látótengelyének fixálása szemkövető rendszerrel történik, ha a páciens elnéz, biztonsági okból a lézer kikapcsol.

A lézeres kezelés menete

PRK (Photorefractive Keratectomia). A szaruhártya közepén a felső hámrétegét eltávolítják és itt történik a lézeres kezelés. Normális sebgyógyulás esetén PRK után 3-5 nap alatt gyógyul be a szaruhártya sebe. Addig fedőkötés vagy terápiás lágy kontaktlencse védi a sebet. Ez alatt a szem irritált, könnyezik, a látás még homályos. A sebgyógyulást ronthatja a szemet ért UV-B sugárzás (napozás, szolárium, síelés), ezért a műtét utáni fél évben megfelelő napszemüveget kell viselni.

Műtéti kockázatok
Sebgyógyulási zavarok miatt a műtét területén homályok, a lebeny leszakadás, a szaruhártya elvékonyodása miatt pedig a későbbi sérülésekkel szemben kisebb ellenállás, ideghártya szakadás jelentkezhet. Előfordulhatnak kötőhártya és szaruhártya gyulladások, fényérzékenység, irritáció, szúródás. Egyes esetekben nem megfelelő a korrekció, így homályos látás, fényforrások körül csillogás tapasztalható.
LASIK (Laser Assisted In Situ Keratomileus) Érzéstelenítést követően szaruhártya lebenyt készítünk, amit felhajtva a szaruhártya mélyebb rétegét vékonyítja a lézer. A műtét befejeztével a lebenyt visszahajtjuk. Gyors látásjavulást garantál, a felépülés relatív fájdalommentes. Elégtelen korrekció esetén a beavatkozás egyszerűen megismételhető a szaruhártyalebeny felhajtásával.

LASEK (Laser Assisted Intraepithelial Keratomileus) Az előző két módszer előnyeinek egyesítése. Lebenykészítés helyett 20 százalékos alkohollal lazítjuk fel adott területen a hámot, és ezt követi a mélyebb rétegek vékonyítása. Végül a hámréteget visszasimítjuk a helyére. Műtétet követően 3 napig magas víztartalmú terápiás lágy kontaktlencse alatt gyógyul a hám. Mindhárom beavatkozás után akár naponkénti szoros kontroll vizsgálat javasolt.

A módszer kiválasztása függ a szem fénytörési hibájától, előnyök hátrányok mérlegelése után beteg kérésétől.

Forrás: webbeteg.hu