Két évtized kellett, hogy a felszínre kerüljön

Az argentin Villa Epecuén sokáig volt a víz alatt, de ma bejárható.

Az Argentínában található Villa Epecuént az 1920-as években alapították, fejlődése azonban igencsak rohamos volt, köszönhetően az Epecuén-tó gyógyító, sós vizének, melyről úgy tartották, reuma, bőrproblémák, vérszegénység, hangulatzavarok és cukorbetegség esetén is segítséget jelenthet. A település csaknem húszezer turistát vonzott minden évben, állandó lakóinak száma pedig már 1500 volt, mikor azonban súlyos természeti csapás sújtott le rá: a kedvezőtlen időjárás miatt túl sok csapadék hullott a területre, amit egy idő után a közeli gát sem bírt tovább.

A települést 1985 novemberében elöntötte a tó vize, a lakók elmenekültek, az egykori épületek és utcák pedig évtizedekre több méterrel a felszín alá kerültek. 2009-ben azonban a szárazabb időjárás miatt a víz elkezdett visszahúzódni, az egykori település egy része pedig ismét bejárhatóvá vált. 




Csakhogy a szivárgás nem állt el, sőt néhány nap múlva mélyedések jelentek meg a nő mellbimbója körül. Azonnal kórházba került, ahol az orvosok sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta, kiszedték a fertőzött implantátumot, ám a kár, amit okozott, visszafordíthatatlannak bizonyult.





Forrás: femina.hu