Mindenkinek fontos, hogy a lakás különböző helységei tökéletesen tiszták legyenek, de a különböző vegyszerek túlzott használata több bajt is okozhat, mint hasznot. Így a háztartási munkák során is érdemes megtalálni a megfelelő középutat.

A betegségek elkerülése érdekében természetesen nélkülözhetetlen a megfelelő és állandó takarítás, de nem biztos, hogy szerencsés, ha folyamatosan megpróbáljuk távol tartani az összes baktériumot a lakástól.

Az immunrendszer megfelelő kialakulásához ugyanis szükség van arra, hogy mikrobákkal és különböző baktériumokkal találkozzon, ahhoz, hogy minél erősebbé váljon. Főleg gyerekek mellett vagyunk hajlamosak arra, hogy minden fertőzési lehetőséget kivédjünk, de a túlzott tisztaság a későbbiekben nagyobb problémákat is okozhat.

Allergia, asztma
Egyes kutatások szerint a különböző asztmás és allergiás betegségek kialakulásának lehetőségét növelheti, ha gyerekkorban kevesebb mikroorganizmussal találkozik a szervezetünk. Így ugyanis az immunrendszer nem tanulja meg kivédeni a szervezetet érő káros hatásokat. Emiatt pedig nem csak az allergia kialakulásának lehetősége lehet nagyobb, hanem jóval sűrűbben betegedhetünk meg, amin már nem biztos, hogy pusztán a megfelelő C-vitamin bevitel segíteni tud.

Bőrproblémák
A különféle vegyszerek nem csak az immunrendszert gyengíthetik, hanem a bőr egészségének sem tesznek jót. A nagyobb városokban egyébként is nagyobb mértékű káros kémiai hatásnak vagyunk kitéve, de az otthoni takarításhoz és a ruhák mosásához használt vegyszerek sem feltétlenül hasznosak a bőrünk számára. Ezek miatt sokkal könnyebben alakulhat ki akár különböző bőrallergia is. Ezért érdemes odafigyelni, hogy a ruhák mosás után alaposan ki legyenek öblítve, ugyanis az öblítő és mosószerek nagy része benne maradhatnak a ruhában.

A ruhák mellett a különböző felületeken maradó tisztítószerekre is érdemes odafigyelnünk. A legtöbb felületet akár több alkalommal is érdemes vizes szivaccsal áttörölni, hogy a tisztítószerek biztosan lemosódjanak róluk. Hiszen ezekre a felületekre később akár az ételeinket is tehetjük és ezzel óhatatlanul káros anyagokat vihetünk be a szervezetünkbe.

Szerencsére számtalan olyan eszköz létezik a háztartásunkban, amelyekkel könnyedén kiválthatjuk vagy csökkenthetjük a vegyszerek használatát, ezért érdemes időnként nagymamáink házi praktikáit felkutatni és ma is alkalmazni.
ukrot tartalmazó élelmiszereket és magas cukortartalmú üdítő italokat.


A DASH-étrend gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, fehérjében, és sok rostot tartalmaz. Bár ennek a diétának nem elsősorban a testsúlycsökkentés a célja, de a megfelelően összeállított étrend segíti az ideális testsúly elérését is. Az életkorhoz igazított megfelelő D-vitamin-bevitel is csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát. A mértékletes kávéfogyasztás (napi 1-2 adag fekete kávé) megengedhető – ha nincs szapora szívveréssel kapcsolatos panasz –, érdemben nem befolyásolja a vérnyomás értékét.

Az alkoholfogyasztás férfiaknál átlagosan maximum napi 20-30 gramm, nőknél 10-20 gramm legyen. Nem kell aggódni, nem szükséges számológépet vinnünk egy baráti beszélgetésre, könnyen kiszámolható, hány gramm alkoholt tartalmaz egy pohár ital. Annyi gramm alkoholt van 1 dl italban, ahány százalékos alkoholtartalommal bír. Így például 15-20 g alkoholt tartalmaz 2 dl bor, 1 pohár sör vagy 3-5 cl tömény ital.

Természetesen a megfelelő étrend, a normális testsúly elérése, megtartása, a rendszeres dinamikus testmozgás fiatal kortól kezdve segíthet a magasvérnyomás megelőzésében. Az egyéb kockázati tényezők kiküszöbölése (pl. dohányzás) is rendkívül fontos a szív- és érrendszeri károsodások megelőzése érdekében.

A hosszabb, jobb élet titka

A fentiek alapján fontos, hogy a betegek megértsék, hogy életük a saját kezükben van, és amennyiben az orvosi tanácsokat megfogadják, és életmódjukat ennek megfelelően átalakítják, szedik az előírt gyógyszereket, akkor jó esélyük van sokáig teljes életet élni.

Forrás: femcafe.hu