Sokan a minimálbér felét sem sajnálják kisállataikra, sőt 3 ezren már biztosítást is kötöttek rájuk.

A háziállatok bizony hozzánk nőnek, szerencsés esetben családtagként viszonyulunk hozzájuk. Örülünk, amikor boldognak látjuk kedvenceinket, és szorongunk, ha betegek, megsérülnek. Ilyenkor a pénztárcák is könnyebben kinyílnak, magam sem gondoltam, hogy egyszer képes leszek több mint tízezer forintot elkölteni egy tengerimalac gyógyíttatására. Arról pedig nem is szólva, hogy mennyibe kerül az alom, a széna, a magok, vagy az akváriumunk karbantartása. Úgy tűnik, nem vagyok egyedül ezzel. Az egoMédia  kutatásából egyértelműen kiderült, hogy a hazai kutya- és macskatartók 36 százaléka havonta több mint 10 ezer forintot költ házi kedvencei ellátására, sőt akad, aki havi 40 ezer forintot is áldoz erre a célra. És ez csak az alapellátás, az igazán nagy kiadásokra vész esetén van szükség. Nagyjából minden második állattartó négylábújával történt már baleset, vagy volt olyan súlyos betegsége korábban, amelynek elhárítására a gazdik 82,1 százalékának drága orvosi beavatkozást kellett kérniük. Ugyanakkor a hazai kutyások 20 százaléka elmulasztotta kedvencén az idén január 1-jétől kötelező mikrochipes megjelölést, az ezért járó akár 45 ezer forintos bírság így még tovább növelheti az állattartással kapcsolatos költségeket.

Miért maradt el a mikrochipes megjelölés?

Az egyedi azonosítóval még nem rendelkező állatok gazdáinak január 1-jéig kellett elvégeztetniük az állatorvosi beavatkozást, amellyel egy rizsszem méretű elektronikus szerkezetet (transzpondert) ültetnek a kutya nyakába. Az oltáshoz hasonló, pár perces művelet lehetővé teszi a kutyák azonosítását, megkönnyíti nyilvántartásukat, követhetőbb lesz a magyar ebállomány, könnyebb lesz az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni, így csökkenhet a kóbor kutyák száma is. A már említett felmérésben megkérdezett több mint 8 ezer adatközlő ötöde mégsem élt a lehetőséggel. Hogy miért? Változók az indokok.
A „mulasztók” 41 százaléka anyagi okok miatt nem tett eleget a jogszabálynak, egyéb okra pedig 32 százalékuk hivatkozott. A válaszolók 20 százaléka még csak készül a beavatkozás elvégeztetésére, de sokan még csak nem is hallottak a tavaly augusztusban, illetve idén januártól jelentősen szigorodó állatvédelmi szabályokról, illetve nem tartják fontosnak, hogy megfeleljenek a törvényeknek. Sokan úgy gondolják, hogy senki sem ellenőrzi a szabályozás végrehajtását. Ők azonban tévednek, a felmérésben részt vevő állattartók egy részének kutyája már átesett ilyen kontrollon.

Mi mennyibe kerül?
Gyomorcsavarodás – 60 000 Ft
Porckorongsérv – 80 000 Ft
Méhgyulladás – 50 000 Ft
Keresztszalag-szakadás –60 000 Ft
Császármetszés – 80 000 Ft
Műtét lenyelt tárgy miatt – 60 000 Ft
Forrás: AEGONdirekt.hu

Drága az állatorvos!

Akinek már volt beteg a háziállata, tisztában van azzal, mennyire drága az orvosi ellátás, milyen sokba kerül kedvenceink kórházi ellátása. A felmérésben részt vevő gazdák is erről számoltak be: 39,1 százalékuk került már olyan helyzetbe, hogy kutyája vagy macskája életét csak nagyon drága orvosi beavatkozás árán lehetett megmenteni. Közülük 60 százalék a szükséges állatorvosi ellátásra 10 ezer forintot meghaladó összeget fizetett, 25 százalékuknál azonban 40 ezer forintnál is többre rúgott a nélkülözhetetlen segítség. Az összes nyilatkozó mintegy harmada, 2631 fő, nyilatkozott úgy, hogy az ilyen, váratlanul fölmerülő és nagy összegű költségek miatt is rendelkezik már kisállat-biztosítással, vagy tervezi, hogy köt ilyet.
„Az egyetemi kisállatklinikára gyakran kerülnek súlyos betegségben szenvedő kutyák és macskák, melyeknek kórházi vagy műtéti kezelése igen jelentős összegekbe kerülhet. Különösen a drága diagnosztikai eljárások és beavatkozások (például CT-vizsgálat, csontműtétek) esetében szembesülünk azzal, hogy a tulajdonos nem tudja vállalni az állatorvosi szempontból optimális ellátás költségeit” – mondja dr. Máthé Ákos, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának osztályvezető egyetemi adjunktusa.

Topárak
2011-ben 97 500 forint volt a legmagasabb kifizetett összeg, amely egy kisállat balesete miatt merült fel (betonos medencébe esett, jobb szemén sérült a szaruhártya).

2012-ben 80 ezer forint volt a legmagasabb kifizetett összeg, amelyet ugyancsak egy balesetre térített a biztosító (elakadt ellés miatt került sor műtétre).


Mennyibe kerül a biztosítás?

A nagy, bár estleges költségek épp úgy elgondolkodtatóak, mint a biztosítás. Magyarországon eddig háromezren kötöttek ilyen biztosítást, ami újabb költséget jelenthet, még akkor is, ha később sok pénzt megtakaríthatunk a segítségével. Ha 2011-ben született, hím golden retrieveremre biztosítást szeretnék kötni, 4800 és 25 ezer forint éves díj között több csomagból választhatok az éves maximális térítés függvényében. (Hasonló összegre számíthatnak a macska tulajdonosok is.) Nem árt tudni, hogy minden esetben 10 ezer forintos önrészt kell vállalni a költségekből.

A szerződéskötés azonban nem egyszerű, a Kutyabarat.hu oldal szerint mindenképp érdemes végignézni a különböző biztosító társaságok ajánlatát. Az oldalon olvasható cikk szerint, szerződéskötés előtt feltétlen nézzünk utána, hogy a kiválasztott cég, vállalja-e az általunk tartott fajta biztosítását, hiszen ez is kizáró ok lehet. Nem vonatkozik a biztosítás olyan betegségekre, amikkel az adott fajták terheltek (örökletes, örökletes betegségekből fakadó vagy fajtadiszpozíciós betegségek). Hosszas ellátást igénylő (pl. daganatos) megbetegedések esetén a biztosító maximalizálhatja a kártérítés összegét, függetlenül attól, hogy a teljes kezelés mennyibe került. A következő biztosítási évben pedig, az ezekre a betegségekre vonatkozó fedezetet megvonhatják. A kártérítések alkalmankénti illetve éves összegének szintén van egy felső határa. Magasabb havidíjért persze, magasabb maximum térítés jár. A biztosítók nem térítik meg az oltások, vitaminok, diétás tápok, féreghajtók, esztétikai beavatkozások költségeit. Az ivartalanítás, császármetszés, fogászati kezelések árát pedig csak akkor, ha egészségügyileg indokolt (pl. gennyes méhgyulladás), vagy baleseti ok miatt szükséges (pl. autóbaleset miatt kitört fog). A biztosítás nem fedezi, ha kedvencünknek olyan betegsége, vagy balesetből származó sérülése van, mely folyamatos kezelést igényel, és a diagnózis felállítása vagy a baleset, már a szerződés aláírása előtt megtörtént. Habár a hamvasztás vagy a temetés költségeit szintén nem igényelhetjük vissza, a szükséges eutanázia árát (bizonyos összeghatárig) megtérítik. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a szabad orvosválasztás mint extra lehetőség szerepel a biztosítók kínálatából , ha ez nincs feltüntetve, csak olyan kezelések, beavatkozások után kaphatunk kártérítést, amiket olyan állatorvos végzett el, vagy javasolt, aki szerződött partnere az adott biztosítónak.

Szóval, elgondolkoztató, főleg, ha még a kötelező mikrochipre sem áldoztunk még….


Forrás: otvenentul.hu