A szépen kikészített arc nemcsak vonzó látvány, de abban is segít, hogy évekkel fiatalabbnak tűnj.
Nyomtatható változat  |   Küldd el az ismerősödnek, ha tetszett!  |   Betűméretmegosztom:   

A divatot a filmcsillagok és a szupermodellek diktálják, de nem mindig célszerű utánozni őket. Ami belőlük istennőt csinál a vörös szőnyegen, belőlünk nem biztos, hogy házi dívát farag. Mi magunk is rájöttünk, hogy a vad színek és a tétova kontúrvonalak nem mindig a legjobbat hozzák ki belőlünk, s ez arcunk változásával egyre nehezebb lesz – nem tudjuk, mit kell kiemelni, és mit kell eltakarni, azt pedig végképp nem, mindezt hogyan tegyük.

A kontrasztok szerepe

Richard Russel pszichológiaprofesszor, a Chanel Kutatási és Technológiai Laboratóriumának munkatársa kollégáival arra a megállapításra jutott, hogy mások életkorát leginkább az arc színeinek kontrasztja révén vagyunk képesek meghatározni. Egy vizsgálat során Russell és munkatársai 289 húsz és hetven év közötti arcot vizsgáltak meg, idézi a kísérletet a MediPress, és megállapították, hogy a kor előrehaladtával az ajkak, a szem és a szemöldök színe megváltozik, a bőr pedig egyre sötétebb lesz. Ennek eredményeképpen az idősebbek arcán sokkal kisebb kontrasztok láthatók, mint a fiatalokén, az ajkak és a bőr színkülönbsége egyre csökken, csakúgy, mint a szemöldök és a homlok színárnyalat-különbsége.

Egy másik tanulmány során több mint száz alany bevonásával végeztek kutatást a szakemberek az amerikai Gettysburgben és Párizsban. A kísérlet részeként egyes arcképeken mesterséges módon megerősítették a kontrasztokat, és azt tapasztalták, hogy ennek hatására a megkérdezettek fiatalabbnak becsülték a képen szereplők korát, majd ugyanígy, miután a kontrasztokat csökkentették, a képen szereplőket a kísérletben résztvevők idősebbnek vélték.

Miért vörös a rúzs?

Bár mindennek nem vagyunk tudatában, mások korának megbecsülésekor tudat alatt mégis használjuk ezeket a tényezőket. Az sem véletlen, hogy számos kozmetikumot – gondoljunk például a vörös rúzsra – éppen azért használnak a nők, hogy segítségükkel növeljék arcukon a kontrasztokat, hiszen ők is látják, hogy ennek hatására arcuk fiatalabbnak, egészségesebbnek és szebbnek látszik.

Sminkeléskor a szem kiemelésének első lépésével el kell tüntetned szemed alól a karikákat, illetve megfelelő, matt alapot kell biztosítanod a szemhéjpúder számára. Ehhez első lépésben használj korrektort, amelynek rózsaszínes tónusa a kék színt semlegesíti. Ebből bőségesen vigyél fel, majd dolgozd bele ujjbeggyel a szemed alatti területbe a szemzugból kifelé irányuló mozdulatokkal. Ezután használj sárga bázisú concealert: ez az eszköz a már világos színű szemkörnyéket hozzáigazítja az arc természetes színéhez, megszünteti a csillogást, és rögzíti a korrektort. A felső szemhéjra csupán egy kevés porpúdert használj! A szemhéj kiemeléséhez két színt válassz. Az első, alapszínnel fesd ki az egész szemhéjad. A második, kiemelő szín lehet egy árnyalattal sötétebb, ezt csak a felső szemhéj külső zugába, ív alakba fesd fel. Barna szeműeknek a fekete szempillaspirál áll a legjobban.

Természetes hatás

A sminkmesterek szerint minden nőnek azok a rúzsok állnak a legjobban, amelyek természet adta színeik árnyalatait tartalmazzák. Ehhez nyújt gyors segítséget a színpaletta: illeszd a szádhoz, és úgy nézegesd végig, melyik árnyalat illik ajkad természetes színéhez. A rúzzsal egyező árnyalatú szájkontúr-ceruzával óvatosan rajzold körbe ajkad vonalát, majd töltsd ki a rúzzsal – használj ecsetet, így pontosabb lehetsz. Az eredmény természetes, egyáltalán nem hivalkodó, a hétköznapokban is bátran hordható smink.

forrás: otvenentul.hu