Sosem tudjuk, hogy szokás vagy illik is adni borravalót az étteremben elköltött vacsora után? És ha adunk, akkor mennyit is számoljunk ki a pincérnek? A hogyankell.hu segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb jattal kapcsolatos tudnivalókat.

Érdemes megnézni a számlát

Fizetésnél sokan elbizonytalanodnak, hogy vajon kell-e pluszpénzt adnunk a fogyasztásunk után. Jó tudni, hogy Magyarországon általában a kifizetendő összeg 10-15 százaléka a borravaló mértéke. Így ha például 5000 forintot fizetnénk az étteremben a vacsoráért, ezen felül 500-750 forintot tanácsos átnyújtani a pincérnek. Érdemes azonban azzal is tisztában lennünk, hogy ha a számlán látjuk a felszolgálás díját, akkor nem kell pluszt adnunk. Persze, ha úgy érezzük, igazán jó kiszolgálásban volt részünk, nyugodtan „ajándékozzunk" ezen felül is. Természetesen az is a mi döntésünk, hogy mennyi borravalót adunk akkor, ha nem voltunk elégedettek a kiszolgálással.

Étteremben, szállodában

Bár legtöbben úgy gondolják, hogy csak étteremben szokás borravalót adni, hasznos, ha megismerjük, melyek azok a helyek, ahol mindenképpen keresünk kell aprót. Ilyen lehet a szálloda, a benzinkút, de sok helyen szokás adni a taxisofőrnek, az idegenvezetőnek, a ruhatárosnak is, vagy épp az éttermi mosdókban. Ez utóbbiban azonban elég, ha csak egyszer fizetünk.

Forrás: blikk.hu







Mikor fizessünk?

Ha étterembe megyünk, mindenképpen érdemes borravalót adnunk, ha a számla nem tartalmazza a felszolgálás díját. A pincért tanácsos díjaznunk, ha figyelmes, udvarias, és a kiszolgálás is jó. S őt ha egy óvatlan mozdulat miatt magunkra borítottuk az italt vagy a tányért, a felszolgáló pedig segít a tisztításban, fizetésnél el ne felejtsük pénzben is megköszönni!

Fizetési kisokos 
Mindig kerek összegből kérjünk vissza, és inkább lépjük át a felső határt, mint hogy 100 forintot kérjünk vissza egy tízezresből!
Ha felszolgáló mellett fizető pincér is van, bátran adjuk oda neki a borravalót, amely majd eljut a minket kiszolgálóhoz.

Kártyával fizetünk? Ekkor mindenképp a pontos összeget húzassuk le, a borravalót pedig készpénzben tegyük az asztalra vagy tokba.

Amikor tokban kapjuk a vacsoraszámlát, ne mondjuk meg a pincérnek, hogy mennyiből kérünk vissza. A felszolgáló újra leteszi majd a tokot a visszajáróval együtt, amelyben hagyjunk annyit, amennyit szeretnénk borravalóként adni.

Szállodában is szokás a szobalánynak egy kis aprópénzt adni, de neki egy kisebb, asztalon hagyott ajándékkal is kedveskedhetünk. Jó tudni: a londinernek is illik átnyújtani honoráriumot, minél elegánsabb a szálloda, annál többet. Az viszont már a mi döntésünk, hogy a portásnak, a recepciósnak vagy a szobapincérnek adunk-e, és ha igen, akkor mennyit.

Ne vegyük annyira természetesnek, hogy a benzinkúton ingyen lemossák a szélvédőnket! Ha tisztává varázsolják az üveget, vagy segítenek megtankolni, nyúljunk a zsebünkbe!

A taxisofőr is örül majd, ha kap egy kis borravalót, pláne, ha úgy érezzük, számára tényleg az utasa a legfontosabb. Tehát, ha a lehető legmegfelelőbb útvonalon megy kerülők nélkül, vagy épp kinyitja az ajtót be- és kiszálláskor, segít a bőröndöket ki-be pakolni, vegyünk ki a tárcánkból pénzt a viteldíjon felül is!

Forrás: blikk.hu