Bár Peace with Honour című 1934-es pacifista művében élesen elítélte a háborút, egy véletlenül előkerült dokumentumcsomag szerint azonban a Micimackó szerzője, A. A. Milne tevékeny részese volt az első világháborús brit propagandagépezetnek.

Egy Jeremy Arter nevű férfi a nagynénje házában szelektált az ősrégi iratok között, amikor egészen váratlan leletre bukkant. Egészen pontosan olyan dokumentumokra, melyek a brit katonai hírszerzés egyik részlege (MI7b) számára készültek, még az első világháború alatt. Az iratok úgy kerülhettek a házba, hogy a férfi nagy-nagybácsija, James Lloyd kapitány annak idején ugyancsak a hírszerzésnek dolgozott, és vélhetően ő raktározhatta el – teljesen szabályellenesen – a dokumentumokat.

Nagy eséllyel ugyanakkor a teljes megsemmisítés elől mentette meg őket, hiszen a walesi nemzeti könyvtár egyik munkatársa szerint az MI7b részlegétől lényegében semmilyen irat sem maradt fenn, a most előkerült dokumentumoknak köszönhetően azonban már lehet némi fogalmuk arról, hogyan is működött a brit propagandagépezet az első világháború idején.

Az egységnek több, utóbb széles körben nevet szerzett író és költő is dolgozott, közülük is talán a leghíresebb A.A. Milne. A Micimackó írója egy rakás verset írt egy belső használatra szánt, The Green Book elnevezésű kiadványba: ezekben a versikékben egyebek között azokról a vívódásairól, nehézségeiről is számot ad, melyeket a propagandaanyagok gyártása okozott neki.

forrás: konyves.blog.hu