A tápanyagok megszámlálhatatlan sora játszik óriási szerepet
a látásromlás, valamint a szürkehályog kialakulásának megelőzésében, sőt,
kezelésében is.
Bizonyos tápanyagok nélkülözhetetlenek a szem egészségének
fenntartásában, a betegségek megakadályozásában, valamint a vizuális funkció
javításában.
A gazdag étrend, különösen a bogyós gyümölcsök, a szőlő és a
leveles zöldségek segítenek csökkenteni a szürkehályog megjelenésének
rizikóját. Kezdetben úgy hitték, hogy ez az eredmény az antioxidáns
vitaminoknak és az ásványi anyagoknak köszönhető. A tudomány fejlődésével
azonban kimutatták, hogy sokkal nagyobb köze van a szem védelméhez a nem
esszenciális élelmiszerek szervezetbe juttatásának, így például a karotinoknak
– a luteinnek és a zeaxantinnak –, a likopinnak és a flavonoidoknak.
Napjainkban már azt is tudhatjuk, hogy ezek a tápanyagok a szem szempontjából
még a C-, az A- és az E-vitaminnál is létszükségesebbek.
Ha bármilyen jelét tapasztaljuk a látásromlásnak, akkor
forduljunk azonnal orvoshoz. A szemvizsgálatot követően hat hónapig minél több,
a szemre jó hatással reagáló tápanyagot vigyünk be a szervezetünkbe. Sikert
akkor érünk el, ha fél év után semmit nem romlott az érzékszervünk.
Nézzük meg részletesebben is a szemet épen tartó
tápanyagokat:
Lutein (A szemben, a retinán található sárgafoltban nagy
koncentrációban van jelen. Feltételezések szerint a nagy energiájú fénysugarak
ellen nyújt védelmet). – Ez a karotin megelőzi a retina oxidatív károsodását,
és központi szerepet játszik a makula degeneráció kialakulása ellen. Egy
kutatás alapján, azoknak az embereknek, akik 10-15 milligramm luteint visznek
be napi szinten szervezetükbe, sokkal hatásosabban gyógyul a napérzékenységük
és látásélességük, mint azok, akik placebo-t használnak. Más tanulmányok
szerint, akik rendszeresen ügyelnek a lutein „fogyasztására”, azokon sokkal
kevesebb szürkehályog-műtétet kell végrehajtaniuk a szakértőknek, mint az átlagembereken.
Hol találunk luteint: jellemzően sötét leveles zöldségekben,
pisztáciában, borsóban, uborkában és zellerben.
Antioxidánsok. – A béta-karotin, a C- és E-vitamin, a cink,
a réz és a szelén is rendkívül fontos szerepet tölt be a szem életében. Mi több,
egyre több tanulmány erősíti meg azt a sejtést, hogy ezek a tápanyagok
leginkább együtt, mintsem külön-külön hatnak. Mégis a C-vitamin és a cink
fogyasztása a legjobban nélkülözhetetlen. 77 százalékkal alacsonyabb az aránya
a szürkehályog kialakulásának azoknál, akik rendszeresen szednek C-vitamint,
mint azoknál, akik mellőzik az aszkorbinsavat. Ami a cinket illeti, a szem
számára prior ásványi anyag, mivel ez járul hozzá a legtöbbet a retina
anyagcseréjéhez.
Hol találunk C-vitamint: legfőképpen paprikában,
kelkáposztában, kiviben, narancsban, eperben és citromban.
Hol találunk cinket: a legtöbbet az osztrigában, tökmagban,
mogyoróban és a rákban.
Flavonoidok (A növényvilágban elterjedt gyógyhatású
vegyületcsoport, sok gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti előnyös
tulajdonságait). – A fekete áfonya, a szőlőmag, vagy éppen a fenyőkéreg is őrzi
a szem egészségét. Amellett, hogy kiváló antioxidáns hatással rendelkeznek,
pozitív hatással vannak a véráramlásra, a retinára, s javítják a látást,
különösen az éjszakait. Napi 150-300 milligramm a napi ajánlott bevitel.
Halolaj. – Igen erős kapcsolat van az érelmeszesedés és a
látásromlás kialakulás között. Így tehát az Omega-3 zsírsavak nagy szerepet
játszanak a szembetegségek megelőzésében. Az ajánlott napi adag körülbelül 1000
milligramm körül mozog.
Forrás: sokszinuvidek.hu
0 Megjegyzések