Az eddigi legnagyobb internetes bankrablásként emlegetik a most napvilágra került esetet. Kiberbűnözők feltörték két közel-keleti bank hitelkártyarészlegét, majd világszerte több tucatnyi országban összesen 45 millió dollárt vettek fel készpénzben bankjegykiadó automatákból.

Kiberbűnözők feltörték két bank hitelkártya-adatbázisát, és 45 millió dollárnak (10 milliárd forint) megfelelő összeget vettek le a világ minden szegletében elhelyezkedő ATM-eken keresztül. A nemzetközi bűnszervezet állítólag két közel-keleti banktól - egy Ománi és egy Egyesült Arab Emirátusok béli banktól szerezte meg az ügyfelek adatait, majd több tucat embert küldött szét a világban, hogy a világ 22 országából körülbelül 40 ezer pénzfelvételt bonyolítsanak le.
Az ATM-ek és bankok biztonsági kameráin nyomon követhető, hogyan telik meg ATM-ről ATM-re a tolvajok hátizsákja bankókkal - írja a Telegraph brit lap.
Az amerikai hatóságok csütörtökön hét embert vettek őrizetbe és gyanúsítottak meg a rablással, azt feltételezik, hogy ők voltak a nemzetközi akció New York-i sejtje. A 22 és 35 év közötti gyanúsítottak vezetője egy nyolcadik férfi, a 23 éves volt, akit két hete meggyilkoltak a Dominikai Köztársaságban. A nyomozásba tucatnyi országot vontak be, Japántól Kanadáig, Nagy-Britanniától Romániáig, és más országokban is történtek letartóztatások.
Forrás: origo.hu