Az antioxidánsok lassítják az öregedést, sokféle bajtól
óvják meg szervezetünket. Szerencsére ugyancsak sokféle, ráadásul egyszerű és
hétköznapi forrás áll rendelkezésünkre, hogy kellő mennyiségű antioxidánshoz
jussunk.
A testünk vegykonyhájában zajló folyamatok során
szabadgyökök, kihasználatlan kémiai kötéseket tartalmazó vegyületek
keletkeznek. Legfőbb veszélyük, hogy súlyos, sejtszintű változásokat
okozhatnak, így növelve bizonyos betegségek, szív-érrendszeri és daganatos
elváltozások kialakulásának esélyét, fokozzák az öregedést, illetve gyengítik
az immunrendszert. Az antioxidánsok leállítják a túlzott mértékű oxidatív folyamatokat,
mielőtt még szervezetünkben súlyos változások állnának be. Antioxidáns lehet
vitamin, ásványi anyag és egyéb más vegyület is. A növényi eredetű táplálékok
gazdagok antioxidánsban, védik a szervezetet a szabadgyökök, valamint a
rákkeltő anyagok sejtkárosító hatásaitól, és támogatják az immunrendszer
munkáját.
Műszerrel ki lehet mutatni, hogy szervezetünkben mekkora az
antioxidánsok jelenléte. A fájdalommentes, néhány percet igénylő vizsgálattal
találkozhatunk a legtöbb ingyenes szűrésen és egészségnapon, de a készüléket
számos természetgyógyász rendelőjében is megtalálhatjuk. Érdemes
megvizsgáltatnunk magunkat, ha krónikus fáradtságra, általános gyengeségre
panaszkodunk, gyakran járunk orvosnál visszatérő fertőzések miatt, emésztési
panaszokkal küzdünk, és életünk állandó része a stressz. Menopauza, klimax,
bőr- és hajproblémák, magas vérnyomás és dohányzás esetén is érdemes
utánajárnunk, milyen állapotban van szervezetünk védekező rendszere, kell-e
fokozni az antioxidánsok bevitelét.Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy
táplálékainkkal megfelelő mennyiségű gyökfogó jut szervezetünkbe, jegyezzük meg
a dietetikusok által is sulykolt "félkilós" szabályt: együnk napi
legalább fél kilogrammnyi, idénynek megfelelő, színanyagokban gazdag növényi
eredetű táplálékot, vagy fogyasszuk frissen facsart levüket! Természetesen
esetenként szóba jöhetnek az étrend-kiegészítők is, de egészséges, vegyes
táplálkozás esetén erre nem nagyon van szükségük. Minden esetben érdemes
kikérni a szakember véleményét, hiszen az, hogy szervezetünk mennyi
antioxidánst hív segítségül a szabadgyökök elleni harcban, nagyban függ
életkorunktól, általános egészségi állapotunktól, ismert betegségeinktől,
aktivitásunktól, sőt káros szenvedélyeinktől is.
A helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett még megannyi
tényezőre tudunk ügyelni, ami egészen sejtszintig éreztetheti hatását a
későbbiekben. A sok mozgásért, az elegendő, rendszeresen beiktatott pihenésért,
az élvezeti szerek fogyasztásának mérsékléséért minden egyes sejtünk hálás lesz,
akárcsak azért a sok friss, növényi eredetű táplálékért, amivel mi magunk is
segíthetünk elpusztítani szervezetünk gyilkosait, a szabadgyököket, mielőtt még
nagyobb bajt okoznának.
6 tipp az antioxidánsokkal kapcsolatban
1. Napi egy deciliter vörösbor segíthet elkerülni a
koleszterin lerakódását az erek falán, hála a benne található polifenoloknak és
flavonoidoknak.
2. Különös, de a legalapvetőbb élvezeti szereknek is
jótékony hatásuk van, és antioxidánsban gazdagok. A kávé, a csokoládé és a tea
éppen ezért nemcsak finom, hanem hasznos is az oxidatív stressz ellen való
küzdelemben. Polifenol-tartalmának köszönhetően egészséges lehet napi 1-2
csésze fekete, illetve 50 gramm 70 százalékos étcsokoládé, egy-egy bögre zöld
tea pedig a zsíranyagcserére, a vér koleszterinszintjére és a vérnyomásra van
hatással az atekineknek köszönhetően.
3. Bár a dietetikus szerint lehetőleg a friss zöldségek és
gyümölcsök fogyasztására kell koncentrálnunk, hogy a lehető legtöbb
antioxidánshoz jussunk, mégsem bűn az aszalt, sűrített termékekhez nyúlni,
hiszen ezek bizonyos ásványi anyagokat még magasabb arányban tartalmazhatnak.
4. Sokat hallott csodaszer a Q10 koenzim, melyet a szervezet
saját maga is előállít. Szívvédő, daganatellenes hatású, fogíny- és
fogágybetegségek esetén is nélkülözhetetlen. Szedhető kapszula formájában, de
az állati belsőségek és a szardínia mellett szójaolaj és földimogyoró
fogyasztásával is biztosíthatjuk a megfelelő Q10-bevitel egy részét.
5. Bánjunk bőkezűen a fűszerekkel! Antioxidáns vegyületekben
gazdag többek között a gyömbér, a kurkuma, a római kömény és a zöldfűszerek. Ez
utóbbiak közül különösen ajánlott a petrezselyem, az oregánó, a majoránna és a
rozmaring. Ezeket a maximális hatás elérése végett csak a főzés végén adjuk az
ételhez!
6. Használjuk ki a zöldségek színét a fazékban is, hadd
érvényesüljenek jobban az ételben! Ha a vörös káposztához a párolás végén egy
kis ecetet teszünk, élénkebb lesz a színe. Az olajban futtatott sárgarépa szép
színt adhat a húslevesnek, és a gulyás is szemet gyönyörködtető lesz, ha
olajban keverjük el a pirospaprikát, mielőtt beletesszük.
Forrás. 50plusz.hu
0 Megjegyzések