Úgy tűnik, a brit fapados légitársaság megelégelte azokat a botrányos jeleneteket, amelyek a kézipoggyászok felvitelekor alakultak ki a zsúfoltabb járatokon. Július 2-től kétféle méret lesz az ilyen csomagokra, és a kisebbeket mindenképpen felengedik.

Az új szabályozás szerint az easyJet garanciát vállal arra, hogy utasonként egy darab 50x40x20 centiméteres kézipoggyász (a fogantyút, zsebeket és kereket beleértve) mindenképpen az utassal maradhat a fedélzeten, akár a fenti rekeszben, akár az ülés alatt. Ha van elég hely, akkor ennél nagyobbat, legfeljebb 56x45x25 centiméterest is felvihet, ennek fedélzeti elszállításását azonban továbbra sem garantálja a légitársaság: ha nincs elég hely, akkor átrakják azt a csomagtérbe. Súlykorlát továbbra sem lesz a kézipoggyászokra, ám az utasnak képesnek kell segítség nélkül felraknia a bőröndjét.

Azok az utasok, akik rendelkeznek easyJet Plus kártyával, Flexi árkategóriás jegyet vettek, illetve elöl lévő ülőhely vagy extra lábhosszú ülőhely szolgáltatást vásároltak, felvihetnek 56x45x25 centiméteres kézipoggyászt, ám a légitársaság azt tanácsolja nekik, hogy vásárolják meg az elsőbbségi beszállást lehetővé tévő szolgáltatást is, hogy biztosan legyen hely a fenti rekeszekben.

A szabályozás véget vethet azoknak az áldatlan állapotoknak, amelyek amiatt alakulnak ki, hogy az easyJet a többi fapados társasághoz képest jóval engedékenyebb a fedélzetre felvitt csomagokkal kapcsolatban. Néha ugyanis csak a fedélzeten derült ki, hogy a járat zsúfoltsága miatt nem fér fel annyi kézipoggyász a felső rekeszekbe, ilyenkor a maradékot leviszik a poggyásztérbe. Ez különösen azoknak lehet kellemetlen, akik az előre kiadott ülőhelyekben bízva nem tolonganak a beszállásnál (a Rynairtől és Wizz Airtől eltérően az easyJet előre kiosztja sz üléseket). Ez nemcsak az érkezéskor, a csomagok megkapásakor jelent ugyanis időveszteséget a balszerencsés utasnak, de a repülőtéri tolvajok dolgát is megkönnyíti (erről korábbi cikkünk itt olvasható).

A Ryanairnél 55x40x20 centiméteres, és maximum 10 kilogrammos poggyászt lehet felvinni, a Wizz Air pedig tavaly vezetett be 10 eurós (2900 forintos) pótdíjat a 42x32x25 centiméteresnél nagyobb, de legfeljebb 56x45x25 centiméteres kézipoggyászokra, 10 kilogrammos súlykorlát azonban csak a Wizz Air Ukraine által üzemeltetett járatokra vonatkozik (részletes szabályzat itt található).

Kikerülhető a sorbanállás

Az easyJet emellett újabb szolgáltatást is nyújt a Flexi Fare jeggyel rendelkezőknek: mostantól elegendő, ha felmutatják beszállókártyájukat az arra kijelölt biztonsági pontokon, vagy az automata kapuknál beolvassák jegyük vonalkódját, kikerülve ezzel a sorbaállást. Az idén májustól bevezetett gyorsított biztonsági ellenőrzés 27 európai repülőtéren lesz elérhető, a kezdeményezéshez a légitársaság reptéri partnereinek már 54 százaléka csatlakozott.

Az easyJet Flexi szolgáltatása 2011 óta teszi kényelmesebbé a repülést. Az elsősorban az üzleti utasokat célzó szolgáltatás része, hogy az utazók akár két órával a járat indulása előtt is módosíthatják a repülés időpontját, a repülőgép elején foglalhatnak ülőhelyet, elsőbbségi beszállásra jogosultak, emellett nem kell külön díjat fizetniük a foglalás és a feladott poggyász után sem.

Forrás: origo.hu