Világszerte több mint nyolcvan országban ünneplik a munka ünnepét, illetve május elsejét, a nyár első hivatalos napját. Egyrészről fontos történelmi lépések kapcsolódnak hozzá, másrészről pedig pogány természeti szertartások és fesztiválok. Hogy ki melyiket ünnepli, csak rajta áll.

A munka ünnepe, vagy angol nyelvterületen az International Workers' Day, illetve elterjedtebb nevén May Day a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt, minden év május 1-jén megtartott ünnepség, ami hivatalos állami szabadnapnak minősül több mint 80 országban világszerte. 1890 óta, azaz megalakulása idején az volt a célja, hogy megünnepelje a munkásokat és az általuk létrehozott termékeket.

Viszont kialakulásának oka, már kevésbé volt ilyen ünnepélyes. A 19. század elején a munkások napi 11-14 órát dolgoztak, ez volt az eredendő probléma, ami miatt egyáltalán felvetődött az 1830-as években, hogy a munkaidőt csökkenteni kellene. A gondolat a reformok hazájában, Angliában fogant meg, s az értelmiség és a middle class tagjai mellett, néhány gyártulajdonos is támogatta a javaslatot.
Bebizonyították, hogy 10-10,5 órás munkaidővel is nyereségesek lehetnek az üzemek és a munkások hatékonyabbak tudnak dolgozni a bonyolultabb gépekkel is, ha nem napi 12-14 órát kell rájuk koncentrálni.

Mindezek ellenére Angliában csak 1847-ben látott napvilágot az a törvény, mely a 10 órás munkanap bevezetéséről intézkedett, de csak az 1870-es években vezették be véglegesen. Idővel más államokban is meghonosodott az új munkarend. 1868-ban például, az Egyesült Államok egész területén bevezették a 8 órás munkaidőt az állami alkalmazásban álló munkások számára.

Természetesen idővel - ahogy egyre bővültek a munkások jogai és lehetőségei, illetve a nemzetközi szocialista és munkásmozgalmak is teret nyertek - a hagyományos munkásünnep lassan nemzeti ünneppé nőtte ki magát.

Először a Szovjetunióban, majd a második világháború után kialakult szocialista-kommunista keleti blokk országaiban történt meg az átalakulás. Ezzel párhuzamosan, az eredetileg a munkások ünnepének hívott napot a munka ünnepévé változtatták és ez az elnevezés a diktatúrák bukása után is megmaradt. A munka ünnepe, a munkavállalók nemzetközi szolidaritási napja 1890 óta.

Miért pont május elseje?
E nap 1889-ben, a II. Internacionálé megalakulásával lett a nemzetközi munkásmozgalom, a Munka ünnepe. A határozat, egy már úgy is a köztudatban lévő - az ősi tavaszi ünnepkörhöz kapcsolódó - jeles napot gazdagított egy új tartalommal. És mivel az egyház felfigyelt a népszerűségére, illetve, hogy ellensúlyozza a rajta nyugvó kommunista befolyást, még fel is szentelte a napot. Pius pápa május elsejét Munkás Szent József mellékünnepévé avatta.

Május elseje egyébként nem mindenhol a munka ünnepe. Az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában 1961 óta a Törvény Napja, Kazahsztánban pedig a népek egységének ünnepe. Franciaországban már 1561 óta május 1-jén tartják a gyöngyvirág ünnepét, Hawaii szigetén pedig a leit ünneplik, azaz a nyakba akasztott virágfüzért. Magyar népi hagyományok szerint pedig, ha ilyenkor esik, jó termés várható.

A pogány változat
Május elseje az északi hemiszféra ősi tavaszünnepe. Ahogy február 1. a tavasz első hivatalos napja, úgy május 1. a nyár első napját jelenti. Eredetileg a Beltane kelta fesztiválhoz, illetve a germán eredetű Walpurgis Nachthoz köthető. Május 1. egyébként pont hat hónapra esik November 1-től, mely szintén egy olyan dátum, amit sok országban nagy fesztiválokkal ünnepelnek.

Tóth Árpád: Május elseje (részlet)

Itt van május elseje
Víg a szívem belseje,
Az orgona most szagos,
Karcsú, csínos, nem magos,
S éji szendereken át

Felzendül a szerenád.Persze a korai pogány szertartások idővel eltűntek, vagy pedig beolvadtak a keresztény hitvilágba, ünnepkörbe. Azonban a 20. században, illetve a 21. század elején, sok magát pogánynak tartó csoport ismét felelevenítette ezeket a szokásokat és már egy jó ideje, ezeknek megfelelően ünneplik május elsejét.

Az ünnep legismertebb szokásai a májusfa állítás, melyet a legények vállalnak magukra, a lányoknak akik kapják, pedig óriási megtiszteltetésnek számít. Szintén "May Day" szokás a májusfa körüli tánc, illetve a május királynéjának megkoronázása.

Itthon több rendhagyó majálison is részt vehetünk elsején, illetve a budapesti Urbitális Majális az egész hónapra terjedően tartogat programokat. De ha nincs kedvünk a tömeghez, akkor egy piknik, vagy egy jó kis családi grillezés is megteszi. Én meg is fogadom a saját tanácsomat és holnap megyek, meggrillezek pár pisztrángot a szabadban.

Forrás: VJM.hu