Ebben a nagy hidegben kevés dolog melegít fel bennünket jobban, mint egy kád, tele forró, illatos vízzel, csillogó buborékokkal, és akkora habbal, amiből ki sem látszunk. Az ilyen fürdésre időt kell szánni, meg kell adni a módját, hiszen a víznyugtató ereje nem csak testünket, de lelkünket is képes melengetni.

Télen a hideg miatt nem csak testünk, de a hangulatunk is jobban kívánja a fürdés szertartását. Ilyenkor jól esik a forró, relaxáló fürdő, mert a meleg víz simogatása nem csak bőrünknek, de lelkünknek is jót tesz. Ha gyertyát, aromalámpát teszünk a kád köré még meghittebbé varázsolhatjuk a fürdőszoba hangulatát, sőt ezzel már akár úgy is érezhetjük, hogy egy luxus wellness szalonban vagyunk.

A víz „fűszere”
A fürdősók nem csak illatuk miatt hasznosak. Ezen készítmények alapanyaga ugyanis a tengerből kinyert só, amely évszázadok óta bizonyítottan a bőr legjobb ápolószere. Bár nem habzik, de vidám színűvé varázsolja a vizet, sőt segít bőrünk anyagcseréjében. A legjobb fürdősók a Holt-tengerből származnak, ezek ugyanis koncentráltan tartalmazzák az ásványi anyagokat, vitaminokat, sőt különböző bőrbetegségek leküzdésében is segítenek, például az ekcéma. Rengeteg fürdőkészítmény áll rendelkezésünkre, melyekkel tovább fűszerezhetjük fürdővizünket, az élményt ötvözve a bőrápolással bedobhatunk egy fürdőgolyót, mely vidáman pezsegve oldódik a vízben, és mint egy meglepetésként még sokszor virágszirmokat is találunk belsejében.

Illat-lexikon
Ha elmerülünk a habokban, érdemes tudatosan illatot választani, ebben az aromaterápia lehet segítségünkre. A különböző illatok ugyanis különbözőképpen hatnak lelkünkre: a levendula segít az alvásban, az ylang-ylang felkelti érzékiségünket, a rozmaring pedig segíti a fáradt szervezet ellazulását.

Kamilla: A kis virágnak igazán nagy ereje van. A kamilla képes leginkább megnyugtatni a háborgó lelket fürdés közben és egyben a problémás bőrt is ápolja. Gyulladáscsökkentő, stressz oldó, idegnyugtató.

Rozmaring: A finom, fűszeres illatot már önmagában megnyugtató belélegezni. Az egyik legjobb növény a reumatikus fájdalmak ellen, de még akár az izomláz leküzdésében, az izmok lazításában is segítséget nyújt. Amikor edzésről hazaérsz, ezt tedd a fürdővízbe, garantáltan felfrissülten fogsz kilépni a habokból.

Levendula: A természetes nyugtató, altató. Lefekvés előtt a levendulás fürdő a legjobb választás, hiszen illata képes úgy ellazítani, megnyugtatni mind a testet, mind pedig a lelket, hogy még a „rossz alvók” is elfelejthetik piruláikat. A bőrre szintén jótékonyan hat, fertőtlenít és ápol.

Rózsa: 
Mivel az egyik legromantikusabb virág, így érdemes párunkat is fürdésre invitálni. A rózsaolaj azonban talán az egyik legrégibb szépítőszer, illata idegnyugtató, gyógyítja a lelket, elhessegeti a rossz hangulatot. Egyszerűen képes összhangba hozni a testet és a lelket.

Fürdési aranyszabályok

A fürdővíz hőfoka mindig csak valamivel több legyen, mint a normál testhőmérsékletünk, kb. 38 fokos.
20 percnél többet ne áztassuk bőrünket, hiszen ezzel a bőr természetes védőrétegét (hydrolipid-film) károsítjuk, és ezzel csak kiszárítjuk.
Egy héten maximum csak kétszer vegyünk fürdőt, így is védjük a kiszáradástól.
Érdemes mindig egy kis tejet, vagy tejszínt is tenni a vízbe.
A fürdés végén egy záró zuhanyt vegyünk, hogy az elhalt hámsejtek mindenképpen távozni tudjanak.
Mindig használjunk testápolót.
Végül bújjunk előmelegített fürdőlepedőbe, vagy köntösbe.

Forrás: lifemagazin.hu