Három külföldi professzor mellett Somogyi Péter neurobiológust avatták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) díszdoktorává az egyetem szenátusának ünnepi közgyűlésén pénteken.

MTI - Az egyetem alapításának 378. évfordulója alkalmából tartott közgyűlésen Somogyi Péternek, az Oxfordi Egyetem professzorának díszdoktori címet adományoztak. Surján Péter, az egyetem természettudományi karának dékánja méltatásában kiemelte: Somogyi Péter a neurobiológia egyik fontos kutatója, felfedezései alapvetően meghatározzák e tudományág fejlődését. Kutatásainak középpontjában az agykéreg komplex vizsgálata áll. A kutató egész pályafutása alatt megőrizte kapcsolatát a magyar tudománnyal, oktatással és az ELTE-vel - fogalmazott.
 
Somogyi Péter az elismerés átvételekor azt mondta, olyan kiváló oktatást kapott az ELTE-n, amellyel bárhol a világon megállhatta a helyét. Az oktatásba, képzésbe fektetett tőke hosszú távon térül meg - hangoztatta. A kutató úgy látja, az egyetemnek is megérte annak idején tanulmányai idejére ösztöndíjat biztosítani neki, mert ma már az ő tanítványai vezetik a magyar neurobiológiát, amely a világ élvonalában van.
 
A díszdoktori címmel elismert Helmut Koziolról, a Bécsi Egyetem jogászprofesszoráról Sonnevend Pál, az ELTE állam- és jogtudományi karának dékánhelyettese elmondta: a bankjog, a polgárjog és a kártérítési jog a szakterülete. A professzor az osztrák tudományos akadémia tagja, szorosan együttműködik az ELTE-vel.
 
Helmut Koziol beszédében fontosnak nevezte ezt a kooperációt, és úgy fogalmazott: az együttműködés azért is lényeges, mert segíti a kölcsönös megértést a szomszédos országok között, és ezáltal hozzájárul a közös jövő építéséhez.
 
Ugyancsak kitüntették Ferjan Ormelinget, az Utrechti Egyetem kutatóját, a térképtudomány professzorát. Horváth Zoltán, az informatikai kar dékánja kiemelte: a holland professzor nagymértékben hozzájárult a térképtudomány oktatásához, földrajzi nevekkel kapcsolatos tananyagokat dolgozott ki. Ferjan Ormeling a magyar térképészekkel mindig is jó kapcsolatot ápolt - fűzte hozzá.
 
Az elismerés átvételekor a holland kutató azt mondta: hosszú hagyományokra tekint vissza a magyar térképészet, ezért büszke arra, hogy megkapta az ELTE díszdoktori címét. A magyar és a holland térképészek már évtizedek óta eredményesen dolgoznak együtt - jegyezte meg.
 
Az ELTE Dominique Combe-nak, a párizsi École Normale Supérieure és a Sorbonne egyetem irodalomprofesszorának munkásságát is díszdoktori címmel ismerte el. Dezső Tamás, a bölcsészettudományi kar dékánja úgy fogalmazott: Dominique Combe modern költészeti kutatásai a 19. századtól csaknem minden jelentős francia nyelvű alkotóra kiterjednek, és jelentősen hozzájárult a frankofón irodalmak vizsgálatának megújításához. Az ELTE francia tanszékével már több mint két évtizede áll szoros kapcsolatban - tette hozzá.

Az ünnepi közgyűlésen minden évben az egyetem egy kiemelkedő eredményeket elérő professzora tart előadást saját kutatási területéről. Az idén Nádasdy Ádám, a bölcsészettudományi kar angol nyelvi tanszékének egyetemi tanára beszélt a fonetika és a fonológia különbségeiről.