A Bombaüzlet?!előadásából nem lesz bombaüzlet. Március 29-én bemutatták, és májusban már nem szerepel a Thália Színház repertoárján. Többen politikai okokat gyanítanak a háttérben, úgy gondolják, hogy áthallásosak a régi kabarészövegek. Benedek Miklós rendezővel három előadás után közölte Bereményi Géza igazgató, hogy májusban már nem megy a produkció.

A direktor szerint megbukott az előadás, és a közönség kellő érdeklődésének hiánya miatt kerül le a repertoárról. Bereményi megerősítette értesülésünket, hogy Csányi Sándor színész lett a Thália Színház művészeti vezetője. 
Benedek Miklós rendező a Népszava megkeresésére azt mondta, hogy a Bombaüzlet?! nem megy többé, levették a műsorról. "A harmadik előadás után fölhívott Bereményi, hogy úgy döntött, az áprilisi két előadást még megtartjuk, de májusban már nem tűzzük műsorra. Azt mondta azért, mert a jegyek nem mennek, és, hogy nagyon drága. Mondom hát Géza, három előadás volt, ezt nem lehet ennyi idő alatt megállapítani. Három előadás után hogy lehet ilyet csinálni? Hát hogy így döntöttük, hangzott a válasz. Mondom, ez politikai döntés ugye? És akkor hebegett habogott, mondta, van ilyen a színháznál." Benedek ezután felhívta Litkai Gergelyt, a Thália kabaré művészeti vezetőjét, aki tulajdonképpen fölkérte erre az előadásra. "Megkérdeztem, hogy ez gazdasági, vagy politikai döntés, azt mondta egyértelműen politikai döntés. És abban a pillanatban le is mondott Litkai, majd visszahívtuk Bereményit, aki azt mondta, hogy nem mondott le, csak áthelyezték más munkakörbe, erre körülbelül két nap múlva kinevezték Csányi Sándort művészeti vezetőnek." 

Benedek úgy folytatja, hogy Kálomista Gábor menedzser igazgató pedig azt nyilatkozta, hogy tőle nyugodtan mehetne a produkció, szerinte egyeztetési okok miatt nem játsszák, miközben ő is hivatkozott arra, hogy nem fogynak eléggé a jegyek. Benedek szerint mindössze két, könnyen egyeztethető szabadúszó van a darabban, a többiek társulati tagok. Arra a kérdésre, hogy a premier banketten mit mondtak neki, azt válaszolja, hogy gratuláltak. Nagyon szép előadásnak nevezték, virágcsokrot osztogattak. Egy üveg bort is kapott, és egy névjegyet, ami nem volt aláírva. A plakátok is lekerültek, miközben a cikk írásakor az egyik internetes portálon tegnap még hirdették a produkciót. Benedek szerint százéves szövegektől félnek, elkezdtek rettegni. Ő nem tartja annyira kőkeménynek a produkciót. És a szövegeket még jóval korábban felolvasta a színházban, a vezetőség döntött a nagyszínpad mellett, rögtön abban a pillanatban, hogy befejezte a felolvasást, ahogy szó volt arról is, hogy élő zenekar lesz. Azt mondja, eredetileg úgy volt, hogy Cserhalmi György is benne lesz a produkcióban, Csányi Sándor maga kéredzkedett bele, aztán kikéredzkedett.

Szacsvay Lászlóval pedig közölték, hogy ő egyeztesse magát a Katona József Színházzal, a Thália nem egyezteti. Így végül Szacsvay se került bele a produkcióba. Benedek beszél arról, hogy például még a szocializmus idején a hasonló jelenetekből álló Budapest Orfeumban sokkal keményebb dolgokat mondtak, mint amik most elhangzottak. És idéz is közülük egyet. "A népi demokrácia olyan önmagában összefüggő görbe vonal, amelynek minden egyes pontja egyforma távolságra van úgy a néptől, mint a demokráciától." Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója arra a kérdésre, hogy miért került le ilyen gyorsan a repertoárról a Bombaüzlet?! a következőt válaszolta. "Nem vesz rá jegyet a közönség. Igen nagy ráfizetéssel játszotta a színház azt a néhány előadást, amit tartottunk belőle. Volt már más darab is, ami így járt nálunk." Arra a felvetésre, hogy az utolsó előadáson láttam a produkciót, és körülbelül kilencvenszázalékos ház volt, Benedek Miklós szerint pedig egy esettől eltekintve mindig így volt ez, a direktor azt válaszolta, hogy pontos statisztikát vezetnek az eladott jegyekről, az adatok nem ezt mutatják, és a szünetben is többen hazamennek. 

Azt tudakolom, hogy kifutási időt sem adnak egy-egy produkciónak? A válasz az, hogy nem engedhetik meg maguknak. Arra a kérdésre, hogy rossz előadásnak tartja-e a Bombaüzletet?!, az a válasz, hogy "nem az én véleményem az érdekes, ha rossz előadásnak tartottam volna, nem tűztük volna műsorra és nem adtunk volna meg mindent a létrehozásához. De a közönségnek más a véleménye." Közbevetem, hogy Benedek megkérdezte tőle, politikai döntés-e, hogy lekerül a produkció a műsorról? És állítólag azt válaszolta, hogy ilyen előfordul színházban. Bereményi szerint nem ezt mondta, hanem mindig csak pontosan azt, amit a statisztikák mutatnak. Közbeszúrom, Kálomista Gábor úgy nyilatkozott, hogy tőle mehetne, de nehezen egyeztethető a produkció. Benedek szerint viszont mindössze két színész szerepel benne, akik nem társulati tagok. A válasz úgy hangzik, hogy Benedek állításával ellentétben sokkal, de sokkal több színész játszik a produkcióban, aki nem a társulat tagja. Úgy gondolja, hogy a színházakban való összevissza beszédből könnyen lehet szenzációt csinálni, de a jegybevétel makacs dolog. 

Arra a kérdésre, hogy tehát az-e a véleménye, hogy a produkció megbukott és ezért veszik le a műsorról, határozott igen a válasz, és az, hogy csaknem kétmilliós ráfizetést okozott minden egyes előadás a színháznak. Rákérdezek, hogy tehát mindazt mendemondának tartja, hogy látta a produkciót egy fideszes képviselő, és neki politikai okokból nem tetszett, és ezért nem játszható? Mindezt Bereményi mendemondának tartja. Azt is kérdezem, igaz-e a hír, hogy Csányi Sándor színész lett a Thália Színház művészeti vezetője? A direktortól erre az a válasz érkezik, hogy "ez a hír végre igaz."

forrás: nepszava.hu