Volt idő, amikor kétkedve
fogadtuk a biotermékeket.Mára nagyot fordult a világ. Sok a házi kert, és nő a
parlagon heverő földek megművelése.
Az élelmiszer-biztonság romlásával nem pusztán a termény
előállítása a cél, a hangsúly a minőségi terményre terelődik. A minőség szó
nagyon érdekes és szubjektív. Van, akinek a termény alakja, színe a fontos,
mást inkább az íze fogja meg egy terménynek, én a beltartalmát helyezem
előtérbe. Fontos az íz, a vegyszermentesség, a tápérték és egyéb összetevők,
melyeknek különféle hasznos hatásuk van az ember szervezetére, akár gyógyító
is.A biokertészkedés nem arról vált híressé, hogy gyakorlásával hatalmas
termésmennyiségek érhetők el csodaszép külcsínnel. Azt viszont kevesen
vitatják, hogy ízes, magas hasznosítható beltartalmi értékű termény igazán csak
a biokertészkedéssel érhető el.
A biokertészkedés nagy türelmet igénylő igazi
kertművészet. Alkalmazása során ismerni kell a természet kertünkben zajló
folyamatait, kölcsönhatásait. Kertünk nem más, mint az anyatermészet egy pici
szigete, ahol ugyanolyan folyamatok zajlanak, mint a nagyban. Minél pontosabban
ismerjük, értjük és alkalmazzuk ezeket a folyamatokat, annál eredményesebb
biokertészekké válunk. A fenti sorok olvasása után senki se rettenjen el ettől
a kertészkedési módtól. Vágjon bele bátran, hagyatkozzon a megérzéseire,
melyeket a növények iránti szeretete táplál, és legyen türelmes, kísérletező,
újító. A sikerek nem maradnak el.
A biokertészkedés elemei:
Növényválasztás
Megfelelő növényt a megfelelő helyre. Röviden így foglalhatnám
össze ennek a pontnak a lényegét. Mindig csak olyan növények termesztésébe
fogjunk, amely ismereteink szerint a kertünkben uralkodó körülményeket szereti.
Pl. agyagos talajon északi fekvésű kertbe ne akarjunk sikeres
dinnyetermesztésbe fogni. A növények kiválasztásánál fontos szempont az
ellenálló-képesség is, főként a betegségekkel, kártevőkkel szemben.
Talaj
Ma már
tudjuk, hogy van talaj nélkül is növénytermesztés. A kereskedelmi forgalomba
kerülő zöldségek jelentős része sosem látott talajt, úgynevezett hidrokultúrás
technológiában termesztik őket. Biokertészkedés viszont nincs talaj nélkül. Sőt
a siker alapeleme a talaj.
Termőhely
A termőhely egy összetett dolog, melynek a
része a talaj is, de ide tartozik még a fény, a víz, a tápanyag, a területen
élő egyéb növények, állatok, sőt a szomszédságban álló ház is. Egyszóval
mindazon dolgok összessége, amelyek hatással vannak a termesztett növényre.
Növénytársítás
A növények hatással vannak egymásra. Ez a hatás lehet kedvező és
kedvezőtlen. Mindannyian ismerjük a dió azon kedvezőtlen tulajdonságát, amivel
gátolja az alatta megtelepedni szándékozó növények fejlődését.
Vetésforgó
A
fentiekből adódik, hogy nem mindegy, mi után mit ültetünk. Ha például az egyik
növény gátolja a másik növekedését, és ezeket egymás után ültetjük, akkor ne
várjuk, hogy eredményesen tudjuk termeszteni. Vagy ha közösek a károsítóik,
akkor nagy felelőtlenség egymás után vetni őket. És még tovább lehetne sorolni.
De ugyanez fordítva is igaz. Az egymásra kedvező hatásúakat bátran vessük
egymás után.
Talajművelés
Mivel a talaj a legfontosabb elemünk, ezért egyáltalán
nem mindegy, hogy hogyan sáfárkodunk vele. A helyes műveléssel a minőségét
folyamatosan javítjuk. Ássunk vagy ne? Kapáljunk vagy kézzel gyomláljunk? Mikor
és mivel műveljük? Takarjuk a felületét vagy ne? Sok izgalmas kérdés van, amire
megtaláljuk a választ a későbbiekben.
Ápolás
Az ápolással gondoskodunk a
növényünkről. Nap mint nap meglátogatjuk, bátran beszéljünk hozzá, éreztessük
vele, hogy fontos számunkra. A látogatások során pedig végezzük el mindazt a
munkát, amire szüksége van, de csak azt, ne többet és ne
kevesebbet.
Tápanyagellátás
A növények növekedésük során sok tápanyagot
igényelnek. Nem biztos, hogy rendelkezésre áll a talajban annyi, mint amennyire
szüksége van, ezért pótlásra szorulhatunk. Nem mindegy, hogy ezt mikor, milyen
módon és mivel tesszük.
Vetési idő
A helyesen megválasztott vetési idő nemcsak a
megfelelő kelés és fejlődés előszobája, de ezzel egyes károsítókat is el tudunk
kerülni, hatásukat csökkenteni tudjuk.
Öntözési mód
A tápanyag mellett a vízre
is nagy szüksége van a növénynek. Öntözni akkor, úgy, olyan mennyiségben és
minőségben kell, ahogy azt a növény igényli.
Gyomszabályozás
A hagyományos
növénytermesztésben a gyomok irtandó ellenfelek, nem úgy a biokertészetekben,
ahol partnerként kell tekintenünk őket.
Védelem
Védelem a káros hatások ellen,
de legfőképp a kártevők, kórokozók ellen. A biokertészkedésben ezt elsősorban
vegyszerek nélkül valósítjuk meg. Talán az egyik legnehezebben kivitelezhető
gondozási feladat. A legtöbb ismeretet igénylő munka, amivel sokat fogunk
foglalkozni.A fentiekben rövid összefoglalást olvashattak. Későbbi cikkeimben
bővebben is foglalkozni fogok mindegyik vázlatponttal. Remélem, hogy hasznos
információkat találnak majd bennük. Addig is hangolódjanak a feladatra, és fel
a biokertészkedésre!
Forrás: http://napiotthon.hu/
0 Megjegyzések