Volt idő, amikor kétkedve fogadtuk a biotermékeket.Mára nagyot fordult a világ. Sok a házi kert, és nő a parlagon heverő földek megművelése.


Az élelmiszer-biztonság romlásával nem pusztán a termény előállítása a cél, a hangsúly a minőségi terményre terelődik. A minőség szó nagyon érdekes és szubjektív. Van, akinek a termény alakja, színe a fontos, mást inkább az íze fogja meg egy terménynek, én a beltartalmát helyezem előtérbe. Fontos az íz, a vegyszermentesség, a tápérték és egyéb összetevők, melyeknek különféle hasznos hatásuk van az ember szervezetére, akár gyógyító is.A biokertészkedés nem arról vált híressé, hogy gyakorlásával hatalmas termésmennyiségek érhetők el csodaszép külcsínnel. Azt viszont kevesen vitatják, hogy ízes, magas hasznosítható beltartalmi értékű termény igazán csak a biokertészkedéssel érhető el.

A biokertészkedés nagy türelmet igénylő igazi kertművészet. Alkalmazása során ismerni kell a természet kertünkben zajló folyamatait, kölcsönhatásait. Kertünk nem más, mint az anyatermészet egy pici szigete, ahol ugyanolyan folyamatok zajlanak, mint a nagyban. Minél pontosabban ismerjük, értjük és alkalmazzuk ezeket a folyamatokat, annál eredményesebb biokertészekké válunk. A fenti sorok olvasása után senki se rettenjen el ettől a kertészkedési módtól. Vágjon bele bátran, hagyatkozzon a megérzéseire, melyeket a növények iránti szeretete táplál, és legyen türelmes, kísérletező, újító. A sikerek nem maradnak el.

A biokertészkedés elemei: 

Növényválasztás
Megfelelő növényt a megfelelő helyre. Röviden így foglalhatnám össze ennek a pontnak a lényegét. Mindig csak olyan növények termesztésébe fogjunk, amely ismereteink szerint a kertünkben uralkodó körülményeket szereti. Pl. agyagos talajon északi fekvésű kertbe ne akarjunk sikeres dinnyetermesztésbe fogni. A növények kiválasztásánál fontos szempont az ellenálló-képesség is, főként a betegségekkel, kártevőkkel szemben. 

Talaj
Ma már tudjuk, hogy van talaj nélkül is növénytermesztés. A kereskedelmi forgalomba kerülő zöldségek jelentős része sosem látott talajt, úgynevezett hidrokultúrás technológiában termesztik őket. Biokertészkedés viszont nincs talaj nélkül. Sőt a siker alapeleme a talaj. 

Termőhely
A termőhely egy összetett dolog, melynek a része a talaj is, de ide tartozik még a fény, a víz, a tápanyag, a területen élő egyéb növények, állatok, sőt a szomszédságban álló ház is. Egyszóval mindazon dolgok összessége, amelyek hatással vannak a termesztett növényre. 

Növénytársítás
A növények hatással vannak egymásra. Ez a hatás lehet kedvező és kedvezőtlen. Mindannyian ismerjük a dió azon kedvezőtlen tulajdonságát, amivel gátolja az alatta megtelepedni szándékozó növények fejlődését. 

Vetésforgó
A fentiekből adódik, hogy nem mindegy, mi után mit ültetünk. Ha például az egyik növény gátolja a másik növekedését, és ezeket egymás után ültetjük, akkor ne várjuk, hogy eredményesen tudjuk termeszteni. Vagy ha közösek a károsítóik, akkor nagy felelőtlenség egymás után vetni őket. És még tovább lehetne sorolni. De ugyanez fordítva is igaz. Az egymásra kedvező hatásúakat bátran vessük egymás után.

Talajművelés
Mivel a talaj a legfontosabb elemünk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan sáfárkodunk vele. A helyes műveléssel a minőségét folyamatosan javítjuk. Ássunk vagy ne? Kapáljunk vagy kézzel gyomláljunk? Mikor és mivel műveljük? Takarjuk a felületét vagy ne? Sok izgalmas kérdés van, amire megtaláljuk a választ a későbbiekben. 

Ápolás
Az ápolással gondoskodunk a növényünkről. Nap mint nap meglátogatjuk, bátran beszéljünk hozzá, éreztessük vele, hogy fontos számunkra. A látogatások során pedig végezzük el mindazt a munkát, amire szüksége van, de csak azt, ne többet és ne kevesebbet.

Tápanyagellátás
A növények növekedésük során sok tápanyagot igényelnek. Nem biztos, hogy rendelkezésre áll a talajban annyi, mint amennyire szüksége van, ezért pótlásra szorulhatunk. Nem mindegy, hogy ezt mikor, milyen módon és mivel tesszük. 

Vetési idő
A helyesen megválasztott vetési idő nemcsak a megfelelő kelés és fejlődés előszobája, de ezzel egyes károsítókat is el tudunk kerülni, hatásukat csökkenteni tudjuk. 

Öntözési mód
A tápanyag mellett a vízre is nagy szüksége van a növénynek. Öntözni akkor, úgy, olyan mennyiségben és minőségben kell, ahogy azt a növény igényli. 

Gyomszabályozás
A hagyományos növénytermesztésben a gyomok irtandó ellenfelek, nem úgy a biokertészetekben, ahol partnerként kell tekintenünk őket. 

Védelem
Védelem a káros hatások ellen, de legfőképp a kártevők, kórokozók ellen. A biokertészkedésben ezt elsősorban vegyszerek nélkül valósítjuk meg. Talán az egyik legnehezebben kivitelezhető gondozási feladat. A legtöbb ismeretet igénylő munka, amivel sokat fogunk foglalkozni.A fentiekben rövid összefoglalást olvashattak. Későbbi cikkeimben bővebben is foglalkozni fogok mindegyik vázlatponttal. Remélem, hogy hasznos információkat találnak majd bennük. Addig is hangolódjanak a feladatra, és fel a biokertészkedésre!